Vasárnap lép életbe a jövő évi MÁV- és Volán-menetrend

Vágólapra másolva!
Vasárnaptól érvényes a jövő évi MÁV- és Volán-menetrend, a MÁV naponta fog indítani vonatokat Budapestről Vácra és Zürichbe is, közvetlen vonat indul a fővárosból Zalaegerszegre is. A Volán a munkába és az iskolába járók közlekedését segítené.
Vágólapra másolva!

Vasárnap lép életbe a MÁV-START Zrt. és a Volán-társaságok jövő évi menetrendje, és 2012. december 8-áig lesz érvényben. A belföldi menetrendi fejlesztésekkel kapcsolatban a MÁV-START Zrt. kiemelte: a Dunakanyar jelentős turistaforgalmának jobb kiszolgálása érdekében félóránként járnak a személyvonatok Budapest és Vác között már hétvégén is, azaz a Budapest-Nyugati pályaudvar-Vác vonalon jelenleg csak munkanapokon közlekedő személyvonatok december 11-től minden nap közlekednek.

Budapestről Debrecenbe a jelenleginél két órával később, 22 óra 28 perckor budapesti indulással is el lehet jutni, vagyis Budapest-Püspökladány helyett Budapest-Debrecen viszonylatban fognak közlekedni a késő esti és a kora reggeli vonatok.

Budapest és Zalaegerszeg között új közvetlen gyorsvonat közlekedik Boba érintése nélkül, rövidebb menetidővel az új menetrendben. Szeged és Horgos között vasárnaponként a vajdasági diákok utazásának elősegítésére új személyvonatpár közlekedik. Balatonfüred helyett Tapolcáig közlekedik egy délutáni, Székesfehérvárról induló vonat, az önkormányzati egyeztetéseknek megfelelően. Szombathely és Pécs között a Corvinus nemzetközi gyorsvonattal együtt több, összesen négy pár gyorsvonat közlekedik. A vonatok Barcs és Gyékényes között minden állomáson és megállóhelyen megállnak. A Budapest-Kiskunhalas-Kelebia vonalon valamennyi távolsági vonat Kőbánya-Kispest helyett Budapest-Keleti pályaudvarról indul és oda érkezik.

Zürichbe is indul vonat Budapestről

A nemzetközi vasúti forgalomban Zürich is elérhető lesz közvetlen Railjet vonattal: új nappali vonatpár közlekedik Budapest és Zürich között. Budapest és Prága között új vonatpár jár Slovan néven, naponta. Ezzel a két főváros között már öt nappali és két éjszakai eljutási lehetőség áll az utasok rendelkezésére.

Istria néven új éjszakai vonat közlekedik Pulába a Budapest-Győr-Zalaegerszeg-Őrihódos-Ljubljana-Pula útvonalon a nyári időszakban, heti két alkalommal. A Dacia nemzetközi gyorsvonat csak a karácsonyi-újévi és a nyári csúcsidőszakban közlekedik a Bukarest-Budapest-Bécs útvonalon. Az év többi részében Munténia nevű gyorsvonat közlekedik Budapest és Bukarest között. A nyári Nesebar nemzetközi gyorsvonattal hetente két napon, kedden és pénteken lehet eljutni Burgaszba, szombatonként pedig újra Várnába is indul közvetlen járat, Albena néven - írja közleményében a MÁV-START Zrt. Ugyanakkor a Venezia vonat - az olasz vasút előnytelen üzleti ajánlata miatt - nem közlekedik, helyette bécsi átszállással kínál a vasúttársaság Velencébe, Rómába, Bolognába és Firenzébe éjszakai eljutást. Változás lesz, hogy a Dombóvár-Gyékényes vonalon a Somogy InterCity Nagykanizsa helyett Gyékényesig közlekedik.

Könnyebben megjegyezhető menetrend a Volánnál

Az új Volán-menetrendben a munkába és iskolába járás javítása érdekében új járatokat is forgalomba állítanak. A Volán-társaságok az utasok számára könnyebben megjegyezhető, ütemes menetrendet vezetnek be az eddigieken túl a Szeged - Pécs, Budapest - Kalocsa - Baja, Budapest - Salgótarján, Salgótarján - Szécsény - Balassagyarmat, Budapest - Székesfehérvár - Várpalota - Veszprém, Szeged - Zsombó és Budapest - Szigethalom - Dömsöd vonalakon.