"Buta nacionalista manőver" - a Twitteren kiosztják Magyarországot

Vágólapra másolva!
Sok brit felhasználó háborodott fel azokon a hajnali híreken, Nagy-Britannia Magyarországgal került egy társaságba, amikor nemet mondott a eurózóna költségvetési politikáját szigorító megállapodásra. A magyar kormányfő azóta pontosította ugyan, hogy a végső szót a parlament mondja ki, ám David Miliband brit munkáspárti képviselő, a Labourt irányító Ed Miliband testvére még azt követően is közös tévedséről írt. Javier Solana, az EU volt kül- és biztonságpolitikai főképviselője szintén hatalmas hibát emleget a brüsszeli fejlemények után.
Vágólapra másolva!

Sokan bírálták a brit kormányfő mellett Magyarországot is a Twitteren is, úgy értelmezve a péntek hajnalban megjelent híreket , hogy a két ország fő szövetséges lett a körvonalazódó európai uniós megállapodás ellenzésében. A felhasználók láthatóan nem vettek tudomást arról, hogy a magyar kormányfő jelezte: a döntést ebben az ügyben a parlamentnek kell meghoznia.

A bírálatokhoz az alaphangot Carl Bildt svéd külügyminiszter adta meg, aki hivatalos Twitter-oldalán azt írta: "Aggasztó, hogy Nagy-Britannia komolyan eltávolodik Európától. És hogyan? Erős szövetségben Magyarországgal..." (Svédország egyébként Csehországgal együtt jelezte, hogy parlamenti felhatalmazást kér a csatlakozáshoz.)

Javier Solana, az EU volt kül- és biztonságpolitikai főképviselője is a hivatalos Twitter-oldalán mondott véleményt Magyarország döntéséről. Solana @josmonaco kérdésére, hogy miért engedi meg magának Magyarország azt a luxust, hogy eltávolodik az EU-tól, amikor nem mondhatjuk róla, hogy nagy gazdaság lenne, azt válaszolta spanyolul: "Ez buta nacionalista manőver. Rossz a gazdasága. Hatalmas hiba".

David Miliband brit munkáspárti képviselő, a Labourt irányító Ed Miliband testvére is elítélő véleményt fogalmazott meg a Twitteren. "Nagy-Britannia Magyarországgal együtt ugrott be egy evezőshajóba 25 nemzet tankhajója ellen. Ez gyengeség, nem erő" - írta már péntek reggel David Cameron lépéséről.

"Nagyszerű látni a büszke brit bulldogot, amint határozottan áll Magyarország mellett, és védi a bankárok érdekeit" - írta a @SimonThomasAber Twitter-fiók felhasználója. A magyar párhuzam miatt aggódott @davidcorton is, aki a brüsszeli fejleményekről azt írja, David Cameron brit miniszterelnök a jelek szerint úgy gondolja, Nagy-Britannia nemzeti érdeke, hogy akkora befolyása legyen, mint Magyarországnak. @bedmeister pedig feltette a kérdést: "Kinek van szüksége Európára, amikor Magyarország ereje velünk van?"