Darák Pétert és Handó Tündét jelöli a bírói szervezetek élére Schmitt Pál

Vágólapra másolva!
A Legfelsőbb Bíróság helyébe lépő Kúria elnökének Darák Pétert, az Országos Bírósági Hivatal elnökének Handó Tündét javasolja Schmitt Pál államfő. A jelöltekről a parlamenti bizottsági meghallgatás után kedden szavazhat az Országgyűlés.
Vágólapra másolva!

Schmitt Pál köztársasági elnök azt javasolja, hogy az Országgyűlés a Kúria elnökének Darák Pétert, az Országos Bírósági Hivatal elnökének Handó Tündét válassza meg - közölte az Országgyűlés Sajtószolgálata pénteken.

A jelölteket az Országgyűlés alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottsága várhatóan december 12-én, hétfőn délelőtt hallgatja meg. A parlament december 13-án, kedden titkos szavazással dönt a jelöltekről.

Mint azt korábban az [origo] megtudta, a Fidesz elnöksége e hét elején döntött Darák Péter támogatása mellett. Darák jelenleg a Legfelsőbb Bíróság közigazgatási kollégiumának bírája, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának adjunktusa. A Kúria a Legfelsőbb Bíróság helyébe lép majd jövő évtől. Az LB-t eddig vezető Baka Andrásnak az új alaptörvény hatálybalépésével kell távoznia posztjáról.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöki posztjára javasolt Handó Tünde a Fővárosi Munkaügyi Bíróság elnöke, ugyanakkor Szájer Józsefnek, a Fidesz EP-képviselőjének, az alaptörvény egyik kidolgozójának a felesége.