Csak látszólag rendeződtek a viszonyok Gyöngyöspatán az ombudsman szerint

Vágólapra másolva!
Az utolsó pillanatban sikerült megakadályozni a gyöngyöspatai etnikai háború kirobbanását a kisebbségi ombudsman szerint. Kállai Ernő azonban úgy véli, a konfliktuskezelés nem vezetett eredményre, ezért újabb javaslatokat tett.
Vágólapra másolva!

Gyöngyöspatán csak látszólag rendeződtek a helyi viszonyok, a félelmek, a kölcsönös bizalmatlanság, a gyanakvás és az elkülönülés nem múlt el, a mindennapok részévé vált - állapította meg utóvizsgálatában a kisebbségi ombudsman.

Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa utólagos helyszíni és elemző vizsgálatának összegzésében azt írta: a gyöngyöspatai etnikai háború kirobbanását az utolsó pillanatban sikerült megakadályozni, de mint fogalmazott, "tartok attól, hogy a településen továbbra is parázsló indulatok bármikor kiéleződhetnek és előre ki nem számítható, erőszakos cselekményekhez vezethetnek".

Az országgyűlési biztos szerint a rendezetlen helyi viszonyokat jelzi az is, hogy az elmúlt hónapokban több roma család is elköltözött a településről, és ismeretei szerint az országot is elhagyták. Álláspontja szerint mindez arra utal, hogy az előző jelentésében kezdeményezett konfliktuskezelés nem vezetett eredményre, a cigányellenességre építkező politikai erők és személyek jutottak hatalomra azokon a településeken, ahol etnikai konfliktusok bontakoztak ki.

Kállai Ernő a problémák kezelésére ezért újabb ajánlásokat és javaslatokat fogalmazott meg, hogy az állam és a helyi önkormányzat szervei biztosítsanak jogállami megoldásokat a Gyöngyöspatán tapasztalható közfoglalkoztatási, rendőrségi, önkormányzati hatósági, oktatási és egyéb problémák kezelésére.

A gyöngyöspatai események feltárására az Országgyűlés júniusban eseti bizottságot állított fel, amelynek megbízatása jövő év március végéig szól. A rendészeti bizottság elnöke, a fideszes Kocsis Máté által vezetett eseti bizottságnak 2012. március 30-ig kell benyújtania jelentését az Országgyűlésnek.