Az ellenzék nem elégszik meg Fellegi távozásával

Vágólapra másolva!
Az MSZP szerint jó, hogy Fellegi Tamás a lemondásával szembeszállt Orbán Viktorral, ennek ellenére úgy véli, hogy nem a megfelelő miniszter távozik. Az LMP szerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter leváltására is szükség van. A Jobbik szerint gazdasági szabadságharc sorozatos bukásai miatt menekülnek a "süllyedő Titanic" kormányosai. Fellegi Tamás csütörtökön jelentette be távozási szándékát, amelyet azzal indokolt, hogy az IMF-tárgyalások vezetésére akar koncentrálni.
Vágólapra másolva!

Az MSZP üdvözöli, hogy Fellegi Tamás vette a bátorságot, és szembeszállt Orbán Viktorral. Józsa István frakcióvezető-helyettes szerint Fellegi számára is nyilvánvalóvá vált, hogy vállalhatatlan a miniszterelnök és "jobbkezének" ideológiája, gazdaságpolitikája. "A döntése tehát jó, de sajnos nem a megfelelő miniszter mondott le. Az MSZP követeli, hogy Matolcsy György mondjon le, és a kormány haladéktalanul állítson fel önálló Pénzügyminisztériumot". Józsa István közleményében emlékeztet arra is, hogy korábban Olajos Pétert "le kellett váltani" és Bencsik János is nemrég lemondott államtitkári posztjáról. "Lassan már alig akad szakpolitikusa a minisztériumnak" - írja.

Az MSZP elnöke szerint azután, hogy lemondott miniszteri tisztségéről, Fellegi Tamás nem vezetheti a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) tárgyaló magyar delegációt. Mesterházy Attila azt mondta: a valutaalappal folytatott tárgyalásokat kormánytagnak kell irányítania, ezért sürgette, hogy a miniszterelnök Fellegi Tamás helyett nevezzen ki új vezetőt a delegáció élére. Kérdésre válaszolva azt mondta: Varga Mihályt, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt alkalmasnak tartaná a feladatra.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője a nemzeti fejlesztési miniszter lemondásáról azt mondta: a háttérben nem Fellegi Tamás feladatainak sokasága áll, hanem az, hogy nem kíván tovább azonosulni "a magyar utas, dilettáns, idióta gazdaságpolitikával", amelyet Matolcsy György és a miniszterelnök folytat. Fellegi lemondásának másik oka az lehet, hogy alulmaradt Simicska Lajossal, a Fidesz korábbi pénztárnokával szemben, miután "nem engedett bizonyos kéréseknek" - jelentette ki Mesterházy Attila.

Az LMP Matolcsy leváltását akarja

Az LMP véleménye szerint a gazdasági válság mára kormányválsággá duzzadt - kommentálta a nemzeti fejlesztési miniszter lemondását Schering Gábor. A képviselő úgy látta, hogy a miniszternek a saját illetve Matolcsy György alkalmatlansága miatt kell távoznia. Scheiring Gábor arra szólította fel a kormányfőt, hogy miközben új miniszter nevez ki Fellegi Tamás helyére, azonnali hatállyal váltsa le Matolcsy Györgyöt. Az LMP-s politikus szerint Fellegi Tamásnak többek között azért is fel kellett ajánlania a lemondását, mert a kormányfő "nem merte" az IMF delegációba betenni Matolcsy Györgyöt. "Ez egyértelműen mutatja, hogy Orbán Viktor már nem bízik Matolcsy Györgyben sem" - jelentette ki Scheiring Gábor.

Jobbik: Menekülnek a süllyedő Titanic kormányosai

A Jobbik szerint Fellegi Tamás miniszter lemondása azt bizonyítja, hogy "Magyarország gazdasága nem egy gyorsnaszádra, hanem egy jéghegynek ütközött hajóroncsra hasonlít". Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese közleményében azt írja, az Orbán-kormány egyik legbefolyásosabb miniszterének lemondása azt sejteti, hogy az általa vezetett delegációt az IMF a tárgyalások során kemény feltételek elé állították. A párt szerint ahogy számos ország esetében már volt rá példa, úgy Magyarország esetében is el kell érni az államadósság átütemezését, és újratárgyalását. "Az egyre rosszabb gazdasági mutatók és a gazdasági szabadságharc sorozatos bukásai - mint például az IMF-től való függetlenedés szándékának és az államadósság csökkentésének feladása - már a süllyedő Titanic kormányánál helyet foglalókat is menekülésre kényszerítik" - áll a Jobbik közleményében.

DK: Gazdasági fordulatra van szükség a piacok bizalmának a helyreállításához

A Demokratikus Koalíció (DK) úgy tudja, Fellegi Tamás fejlesztési miniszter azért mondott le, mert Orbán Viktor kormányfő nem adott felhatalmazást, hogy a tárgyalásokon gazdaságpolitikai fordulatot jelentsen be. Molnár Csaba, a DK alelnöke, független képviselő a Fidesz belső köreiből származó információira hivatkozva, és a lemondás hírére reagálva hangsúlyozta: ez a piacok bizalmának helyreállításához is szükséges lenne. Szerinte ezeken felül szintén hiányzik az is, hogy Orbán Viktor kormányfőnek jó személyes kapcsolata legyen az Európai Unió vezető politikusaival. A Demokratikus Koalíció megítélése szerint ezeknek a feltételeknek a teljesülése nélkül kudarcra van ítélve a megállapodás az Európai Unióval és az IMF-fel.

Az IMF-tárgyalások vezetése és a fejlesztési minisztérium vezetése párhuzamosan nagy terhet jelent - közölte csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján a parlamentben Fellegi Tamás fejlesztési miniszter. Ezért "hosszú mérlegelés után felmentésemet kértem a miniszteri posztról" - mondta. Az IMF-fel megtörtént a kapcsolatfelvétel, várhatóan januárban kezdődnek a konkrét tárgyalások - tette hozzá.