Pénzbüntetést kapott a Hunvald-per több mellékszereplője

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Bíróság szerint a 12 vádlott többsége strómanként járt el a vevői oldalon a sok száz millió forintos kárt okozó erzsébetvárosi ingatlanügyekben. A Hunvald-per mellékszereplői pénzbüntetést, illetve megrovást kaptak.
Vágólapra másolva!

Pénzbüntetésre ítélte, próbára bocsátotta, illetve megrovásban részesítette a Hunvald-per közokirat-hamisítással vádolt mellékszereplőit első fokú ítéletében a Fővárosi Bíróság (FB). A határozatot a tizenkét vádlott közül hatan tudomásul vették, hárman fellebbeztek, hárman pedig három nap gondolkodási időt kértek, ahogy az ügyész is. A most meghozott ítélet közvetlenül nem érinti az ingatlanpanama - egyebek mellett hivatali visszaéléssel, hűtlen kezeléssel, csalással - vádolt főszereplőit, ügyükben később dönt a bíróság.

Az FB mostani határozatában osztotta a vád álláspontját, amely szerint a 12 vádlott többsége strómanként járt el a vevői oldalon a sok száz millió forintos kárt okozó erzsébetvárosi ingatlanügyekben.

A vádlottak közül többen tagadták, mások elismerték, illetve részben elismerték bűnösségüket, utóbbiak az utolsó szó jogán sajnálkozásukat fejezték ki.

A bíróság a vádlottakat két-, három-, négy, illetve tizenkét rendbeli közokirat-hamisítás bűntette miatt több százezer forint pénzbírságra ítélte (eltérő, úgynevezett napi tételekkel, különböző szorzókkal). Az ítélet szerinti próbára bocsátások időtartama egytől három évig terjed.

A bíróság szerint a vádlottak, például cégek ügyvezetőjeként, névlegesen részt vettek ingatlanvásárlási, illetve fejlesztési célú projektcégek alapításában, de a tényleges tulajdonosi kör láthatatlan maradt, és az alapításhoz szükséges törzstőkét is a háttérben maradó tényleges tulajdonosok biztosították. Az ügyvezetők feladata ténylegesen szinte csak az okiratok aláírására korlátozódott, és csak befektetői utasításokat teljesítettek a 2003 októbere utáni időszakban.

A bíróság a határozatba foglalt tényállást a vádlottak beismerő vallomásaira, okirati bizonyítékokra, szerződésekre, levelezésekre alapozta.