Chikán menesztésétől Torgyán lemondásáig - minisztercserék az első Orbán-kormányban

Vágólapra másolva!
Fellegi Tamás a második Orbán-kormány első minisztere, aki távozik a hivatalából. Az első Orbán-kormányban tizenkétszer változott a miniszter személye. Orbán hivatalosan öt minisztert menesztett, a többi tárcavezető egy másik poszt miatt vagy a koalíció megmaradása érdekében mondott le. Az első Orbán-kormány minisztercseréi Chikán Attila menesztésétől Torgyán József lemondásáig.
Vágólapra másolva!

Chikán Attila gazdasági miniszter (1998. július 8. - 1999. december 31.)

Orbán Viktor 1999 végén menesztette Chikán Attilát a Gazdasági Minisztérium éléről. Borókai Gábor kormányszóvivő akkor ezt azzal indokolta, hogy a gazdasági tárcánál a makrogazdasági pályát követő professzori munka után - amit Chikán Attila végzett el - "a gyakorlati programokat kivitelező miniszterre van szükség". Orbán Viktor miniszterelnök ezután tanácsadóját, a jelenlegi nemzetgazdasági minisztert, Matolcsy Györgyöt nevezte ki gazdasági miniszternek.

Forrás: MTI/Földi Imre
Orbán Viktor és Chikán Attila a magyar gazdasági helyzetről és a pénzügyi folyamatokról rendezett tanácskozáson 2003-ban, a Fidesz Lendvay utcai székházában



Hámori József, a Nemzeti Kulturális Örökség minisztere (1998. július 8. - 1999. december 31.)

1999 végén, Chikán Attilával egy időben menesztette és mentette fel a kormányfő Hámori Józsefet a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztérium éléről. A miniszter azzal indokolta távozását akkor, hogy "bizonyos feladatok elvégzésére" vállalkozott, "fel kellett állítani egy új minisztériumot, és ez megtörtént". A menesztéséhez sajtóinformációk szerint hozzájárult, hogy nem tudott együttműködni államtitkárával, Várhegyi Attilával, a Fidesz volt pártigazgatójával. Hámori utódja Rockenbauer Zoltán lett.

Forrás: MTI/Soós Lajos
Orbán Viktor és Hámori József akadémikus

Kövér László nemzetbiztonsági miniszter (1998. július 8. - 2000. május 2.)

A Fidesz 2000 januárjában szétválasztotta a pártelnöki és a miniszterelnöki posztot, ezért lemondott, és májustól távozott a kormányból a Fidesz elnökévé választott Kövér László nemzetbiztonsági miniszter. Helyére Demeter Ervin lépett, aki a miniszter politikai államtitkára volt.

Katona Kálmán közlekedés, hírközlési és vízügyi miniszter (1998. július 8 - 2000. május 31).

Orbán Viktor 2000 tavaszán átalakította a közlekedési minisztérium szerkezetét. A közlekedési tárcából (Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium) kiemelte a hírközlés felügyeletét, és ezt a feladatot a Miniszterelnöki Hivatalra (MeH) bízta. A KHVM feldarabolásával Katona Kálmán nem értett egyet, ezért lemondott, majd később a Magyar Villamos Művek elnök-vezérigazgatója lett, 2006-ban pedig az MDF jelöltjeként indult a főpolgármester-választáson. Utódja Nógrádi László lett.

Pepó Pál környezetvédelmi miniszter (1998. július 8. - 2000. június 19.)

Ligetvári Ferenc környezetvédelmi miniszter (2000. június 19. - 2000. november 30.)

2000 júniusában mondott le az addig sokat támadott Pepó Pál, aki nem indokolta döntését. A lemondását Orbán Viktor elfogadta, Torgyán József pedig tudomásul vette. Pepó utódja Ligetvári Ferenc lett öt hónapra. Torgyán József, a Független Kisgazdapárt elnöke ugyanis novemberben kezdeményezte a kormányfőnél Ligetvári felmentését, Orbán ezért Ligetvárit menesztette, és Turi-Kovács Béla kisgazda frakcióvezető-helyettest emelte be kormányába.

Nógrádi László közlekedési és vízügyi miniszter (2000. május 31. - 2000. november 30.)

A Katona Kálmán utódjának kinevezett Nógrádi László fideszes képviselő öt hónap után a halálos áldozatokat követelő autóbalesete miatt mondott le. 2001 októberében a 7-es úton az ordacsehi leágazásnál a megkülönbözető jelzést használó miniszteri Audi előzésekor összeütközött egy elébe kanyarodó Trabanttal. A balesetben egy jegyespár meghalt. Nógrádi helyett Fónagy János lett a miniszter, aki ma a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára.

Forrás: MTI/Soós Lajos
Nógrádi László közlekedési és vízügyi miniszter, Szabó János honvédelmi miniszter és Gógl Árpád egészségügyi miniszter

Gógl Árpád, egészségügyi miniszter (1998. július 8. - 2000. december 31.)

2000 végén távozott Gógl Árpád, miután a kormány arról döntött, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár felügyelete az Egészségügyi Minisztériumhoz kerül, a Pénzügyminisztériumban pedig megszűnik az ezzel foglalkozó államtitkári poszt. Orbán Viktor ugyanis azt mondta, hogy a finanszírozás rendszerének átalakítása után változtat az egészségügyi tárca élén. A kormányfő Góglt menesztette, és 2001-től Mikola Istvánt nevezte ki miniszternek.

Járai Zsigmond pénzügyminiszter (1998. július 8. - 2000. december 31.)

Járai Zsigmond azért távozott a Pénzügyminisztériumból, mert a miniszterelnök a Magyar Nemzeti Bank elnökének jelölte. Járai ezért lemondott a tárca vezetéséről, és március elsejétől a jegybank elnöke lett. Utódja Varga Mihály, a Fidesz alelnöke lett, aki ma a Miniszterelnökséget vezeti.

Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter (1998. július 8. - 2001. február 15.)

Boros Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter (2001. február 15. - 2001. március 25.)

A koalíció fennmaradásának érdekében mondott le Torgyán József, a Független Kisgazdapárt elnöke 2001 februárjában. Ezt akkor maga a távozó miniszter jelentette be, azt követően, hogy befejezte megbeszélését Orbán Viktorral. Utódjául Gyimóthy Gézát, az Országgyűlés kisgazda alelnökét ajánlotta a miniszterelnöknek, de Orbán ideiglenesen, egy hónapra Boros Imre Phare-ügyekért felelős miniszter, majd Vonza Andrást nevezte ki földművelésügyi miniszternek.