Orbánnal való ütközések is siettették Fellegi távozását

Vágólapra másolva!
Több ponton is konfliktus alakult ki az elmúlt időszakban Orbán Viktor miniszterelnök és Fellegi Tamás fejlesztési miniszter között kormányzati források szerint, és ezek is hozzájárultak Fellegi csütörtökön bejelentett távozásához. Információink szerint Fellegi nem viselte jól, hogy a kormányzaton belüli konfliktusok miatt lemondott egyik államtitkára. Utódja a vagyonkezelő főnöke lehet, Matolcsy György posztja állítólag biztos.
Vágólapra másolva!

"Nem lepődtem meg, de váratlanul ért" - így kommentálta az [origo]-nak Fellegi Tamás lemondását a nemzeti fejlesztési tárca egyik vezető beosztású, a miniszterrel jó kapcsolatot ápoló munkatársa. A kijelentésben szerinte nincsen ellentmondás: a miniszter a kettejük közti beszélgetésekben állítólag már hónapokkal korábban utalt esetleges lemondására, mert régóta nem érezte jól magát a szerepében.

A meglepetést a forrás szerint a bejelentés időzítése keltette, Fellegi Tamás ugyanis másfél héttel az után jelentette be, hogy a jövőben kizárólag a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kezdeményezett tárgyalásokra kíván koncentrálni, hogy nagy meglepetésre kiderült: Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter helyett ő vezeti a Valutaalappal kezdeményezett tárgyalásokat.

"Elkezdett szétesni" a rendszer Fellegi alatt

"Ha akkor azt mondja, hogy lemond a tárgyalások miatt, arról is tudom, hogy csak ürügy, de legalább kommunikálható valahogy. Így viszont elég nehéz eladni, hogy 'ja, jut eszembe, az IMF miatt nem fogok ráérni a tárca vezetésére'" - mondta miniszterhez közel álló forrás, aki úgy sejti, hogy az is hozzájárulhatott Fellegi lemondásához, hogy "elkezdett szétesni alatta a minisztérium". Egy héttel ezelőtt Bencsik János, a tárca energetikai államtitkára nyújtotta be a lemondását, de az [origo] információi szerint fontolgatja a távozását Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár is. Úgy tudjuk, mindkettőjüket sikertelenül próbálta maradásra bírni a miniszter.

A tárcavezető rossz közérzetében a forrás szerint szerepük volt az olyan, az energetikai államtitkár távozásában is szerepet játszó, "az energetikai piac törvényeit megerőszakoló", miniszterelnöki utasításra hozott intézkedéseknek is, mint a kapcsolt energiát termelő (KÁT) erőművekkel kötött korábbi megállapodás év eleji felrúgása vagy a rezsiárak mesterséges befagyasztása.

Szerepe lehetett a "felső nyomásnak"

Egy, a miniszterelnökhöz közel álló forrás szerint nemcsak Fellegi Tamásnak volt elege, de jó ideje elégedetlen volt a munkájával a miniszterelnök is, az elmúlt hetekben szűk körű beszélgetéseken pedig több olyan kijelentést is tett Orbán Viktor, amiből szerinte kiolvasható volt, hogy a miniszternek "már nincs sok ideje", és a "levegőben lógott a távozása". Fellegi lemondásában emiatt a forrás szerint a "felső nyomásnak" mindenképp szerepe lehetett, még akkor is, ha a végső döntést végül maga hozta meg.

A kormányfő elsősorban amiatt neheztelt a miniszterre a forrás szerint, hogy nem foglalkozott megfelelően a Malév helyzetének rendezésével. Minisztériumi források szerint ebben ugyanakkor igazságtalanul tette felelőssé Fellegit a kormányfő: szerintük "nem a miniszter töketlenkedése miatt" tart a csőd szélén a társaság, hanem nagyrészt örökölte a lehetetlen helyzetet. Ez tovább súlyosbodhat, mivel az Európai Bizottság hamarosan várhatóan büntetést szab ki a korábbi kormányok idején a társaságnak nyújtott burkolt állami támogatás miatt, a büntetés mértéke pedig akár 100 milliárd forint is lehet.

"Az egyetlen, aki érdemben tárgyalt és lépéseket tett a Malév helyzetének rendezéséért, az Fellegi volt, miközben a kormány legnagyobb gondja az volt, hogy Liszt Ferencre keresztelje a repülőteret" - érzékeltette a fejlesztési tárcánál dolgozó forrás a helyzetet, hozzátéve, hogy mivel "nincs az a befektető, aki elvinne egy ilyen csődtömeget", felmerült annak a lehetősége is, hogy a társaságot hagyják csődbe menni, amiért "a balhét kétségkívül el kell vinnie valakinek".

Információink szerint ugyanakkor nemcsak a Malév, hanem más ügyek miatt is elégedetlen volt a miniszterelnök. Orbán Viktor összességében úgy látta kormányzati forrásunk szerint, hogy míg a legtöbb tárca úgy, ahogy, de halad az általa elképzelt programokkal, addig Fellegi minisztériuma semmiben nem jut egyről a kettőre: megfeneklett a közösségi közlekedés átalakítása, és nem lett semmi a nagy bevételekkel kecsegtető használatarányos útdíjrendszerből sem. Minisztériumi források szerint ugyanakkor ezek az ügyek éppen azért nem jutottak előre, mert a miniszterelnök nem hozta meg benne a szükséges politikai döntéseket.

Egy harmadik kormányzati forrás szerint Orbán Fellegivel szembeni elégedetlenségében az is szerepet játszhatott, hogy a miniszter volt a legkritikusabb vele a kormányüléseken, sokszor szállt vitába a miniszterelnök elképzeléseivel. "Ebben a rendszerben pedig könnyen alkalmatlanná válik, akinek határozott, és főleg ellenkező véleménye van a dolgokról" - tette hozzá az illető.

Fellegit nem sajnálta Orbán

A tárcavezető leváltását a forrás szerint jó ideje az hátráltatta, hogy nem találták meg az utódját. Mostanra azonban úgy tudjuk, több jelölt is felmerült utódlására: kormányzati források Horváth Gergelyt, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezérigazgatóját tartják a legesélyesebbnek, de a fejlesztési tárcánál Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottsága elnökének neve is felmerült (ő szintén tagja az IMF-delegációnak).

A miniszterelnök környezetében már az IMF-delegáció összetételét is úgy értékelték, hogy Matolcsy György kihagyásával Orbán Viktor voltaképpen védeni akarta a várhatóan nehéz és kudarcos tárgyalásoktól a "jobbkezének" tartott nemzetgazdasági minisztert (erről szóló korábbi cikkünket elolvashatja itt), Fellegit viszont nem sajnálta feláldozni.

Az [origo] által megkérdezett kormányzati, illetve minisztériumi források határozottan cáfolták azokat a találgatásokat, amelyek szerint Fellegi lemondása a gazdasági és a fejlesztési tárca összevonásának jele lenne (a feltételezés szerint ez egyúttal a számos pénzpiaci szereplő által nem kívánatosnak tartott Matolcsy Györgynek is menekülőpályául szolgálna).

Az üzleti életben ugyanakkor többek szerint is fontos feladat várhat Fellegire. Volt olyan forrás, aki úgy tudta, hogy a Mol, míg mások szerint egy, az állami energetikai cégeket holdingba tömörítő mamutcég vezetésére esélyes.