"Csókosok nélkül" kapott húszmilliót Szőcstől a Parlamentért rajongó filmes

Országház, Parlament, 19 milliót különítettek el egy a Parlamentet bemutató dokumentumfilmre
Vágólapra másolva!
Nyolc éve készülő, a Parlament épületét bemutató filmet támogatott 19,5 millió forinttal a kulturális államtitkárság októberben. A filmet egyelőre nem lehet megnézni egészben, de jövőre az alkotó szerint már kínai verziója is lesz. A filmet készítő producer azt mondja, "nem királyi beszállító", egyszerűen kitartóan telefonálgatott Szőcs Géza titkárságára. Szőcséknek megtetszett az ötlet, úgyhogy kifizették a film összköltségének háromnegyedét.
Vágólapra másolva!

"Csókosok nélkül nyertem el a támogatást, életem első szerencsés véletlenje" - mondta az [origo]-nak Cservenyi Tamás producer, akinek cége 19 és fél millió forint támogatást kapott a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól (Nefmi). A producer, aki olyan filmeknél dolgozott felvételvezetőként, mint a Made in Hungária vagy az S.O.S. Szerelem, azt mondta: hónapokkal ezelőtt "hosszas telefonálgatás" után jutott el Szőcs Géza kulturális államtitkárhoz, aki "akkor nem ígért semmit, de később megítélte a támogatást a szinopszis és az eddig forgatott anyag alapján".

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium októberben tette fel a honlapjára, majd a héten frissítette az idei szerződésekről és támogatásokról szóló kimutatását, amely szerint a támogatott cégek listáján szerepel a Balance & Movie Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. is. A cég az adatok alapján 19 és fél millió forintot kapott "a magyar Parlamentet bemutató dokumentumfilm elkészítésére". A vállalkozás a majdnem húszmilliós támogatást már hónapokkal ezelőtt megkapta, de a film egyelőre nem készült el.

"A Parlament épületét és történetét bemutató film első, munkakópiája elkészült" - írta az [origo]-nak a kulturális államtitkárság, amely azt javasolta, hogy a producerrel egyeztessünk, ha meg akarjuk nézni a filmet, a Nefmi ugyanis "nem a gyártója vagy a forgalmazója a filmnek". Cservenyi Tamás azt mondta, a jövő héten szívesen megmutatja az [origo] munkatársának a film eddig elkészült változatát.

"A film gyártói az idén egyedi kérelemmel keresték meg a minisztériumot, amely tartalmazta a film eddig elkészült verzióját, az utómunkálatokhoz szükséges költségvetést, illetve a film rendezői koncepcióját és szinopszisát. Szőcs Géza államtitkár úr a beadott anyagok alapján részesítette támogatásban a produkciót" - indokolta a kulturális államtitkárság, miért támogatta a dokumentumfilm elkészítését, és miért fizette ki a majdnem húszmilliós támogatást anélkül, hogy elkészült volna a film. Az [origo] kérte a támogatásról szóló szerződést is a minisztériumtól, az államtitkárság ettől nem zárkózott el, de hétfői megkeresésünkre egyelőre nem mutatták meg a közpénz elköltéséről szóló, ezért közérdekű adatokat tartalmazó szerződést.

Nyolcéves forgatás, 900 perc nyersanyag

"A film nem most forgott, hanem 1997-2010 között. Ezalatt az idő alatt 900 perc nyersanyagot rögzítettek az alkotók" - válaszolta az államtitkárság arra a kérdésre, hogy szerintük miért fontos most dokumentumfilmet forgatni a Parlamentről. Cservenyi Tamás azt mondta, hogy valóban évekkel ezelőtt, de nem 1997-ben, hanem 2003-ban találta ki, hogy dokumentfilmet forgatna a Országházról, "erről a világon egyedülálló épületről".

Tervei szerint Magyarország 2004-es uniós csatlakozásakor minden európai parlamenti képviselő kapott volna egy példányt a filmből, amelyhez felhasználták volna korábban forgatott anyagokat is. A film akkor és azóta sem készült el, mert Cservenyi eddig elmondása szerint semmilyen állami támogatást nem kapott. "Az elmúlt években kutattunk, archív felvételeket gyűjtöttünk, forgattunk, ha volt egy kis saját pénzünk" - mondta Cservenyi.

A film végleges változata a producer szerint karácsony előtt elkészül, és jövőre a tervek szerint angolra, spanyolra és kínaira fordítják, majd DVD-n is kiadják. A producer azt szeretné, ha a tévében is bemutatnák majd, illetve a külképviseletekre és az iskolákba is jutna belőle egy-egy példány.

Arról, hogy mi lesz a film sorsa, az államtitkárság azt mondta, nem a Nefmi a film forgalmazója. Az államtitkárság "csak támogatóként segédkezett a produkció megvalósulásában, nem megrendelőként", és a Parlamentet bemutató film mellett az idén három dokumentumfilm, egy animációs film és kilenc játékfilm elkészítését is támogatja. A támogatott filmek között szerepel például Vidnyánszky Attila A szarvassá változott fiú (100 millió forint támogatás), Vitézy László Égi madár című játékfilmje (60 millió forint), illetve Jankovics Marcell Az ember tragédiája című animációs filmje (19 és fél millió forint).

A kulturális államtitkárságnak az idén 800 millió forintos kerete volt filmek támogatására, amelynek 18 százalékát zárolta a kormány. Szőcs Géza korábban azt mondta az [origo]-nak, hogy 713 millió forint támogatást adott az államtitkárság filmekre 2011-ben (erről bővebben itt olvashat).

Forrás: MTI/Bartha Annamária
Nyolc éve forgatja dokumentumfilmjét az Országházról

"Nincs szó arról, hogy királyi beszállító lennék"

A támogatást megszerző Balance & Movie Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-nek Cservenyi Tamás felesége, Cservenyi Beatrix a tulajdonosa az Opten céginformációs adatbázis szerint. A vállalkozás fő tevékenysége a számvitel, és emellett foglalkozik film- és videógyártással, illetve illatszer-kereskedelemmel is. A cég 2009 elején alakult, 2009-es nettó árbevétele 7,7 millió forint, a tavalyi pedig 5 millió forint volt. Cservenyi Tamás szerint az illatszer-kereskedelemmel nem foglalkoznak, "csak felvették a cég tevékenységi körébe".

Cservenyi Tamás a Balance & Movie eddigi legnagyobb, 19 és fél milliós állami támogatást jelentő sikeréről azt mondta: "az elmúlt hónapokban titkárnőket hívogattam, telefonálgattam, míg végül sikerült beszélnem Szőcs Gézával, aki annyit ígért, hogy megnézi az eddig elkészült anyagot, adjam le a titkárságán". Cservenyi szerint "minden hátszél vagy ismeretség nélkül" kapta meg a támogatást: "nincs szó arról, hogy királyi beszállító lennék" - fogalmazott Cservenyi. A producer 26 millió forintra becsülte a film elkészítéséhez szükséges, "csaknem tízévi munkájáért járó" összeget, és mint mondta: "nem kérdeztem, miért ennyit kaptunk, csak örültem".