Elkelt az Orbán Viktort ábrázoló olajfestmény az internetes árverésen

Orbán Viktorról készült festményt árverez a Vatera
Vágólapra másolva!
Megvásárolták azt az Orbán Viktort ábrázoló olajfestményt, melyet az egyik internetes árverési oldalon hirdettek meg 58 ezer forintért. A képet eredetileg egy kormányzati pályázatra készítette Jámbor-Mihályi Mónika. Az alkotó az [origo]-nak azt mondta, hogy festményét azért utasították el a pályázaton, mert az "túl konkrét volt és nem vállalhatták fel".
Vágólapra másolva!

Egy internetes árverési oldalon 58 ezer forintért hirdették meg eladásra Orbán Viktor portréját, amint egy autóban ülve elhalad egy városháza előtt, ölében egy újsággal, az "Új Néplap"-pal. A leírás szerint a kép "egyedi festmény", mely "kollázs technikával, vastagon felhordott minőségi festékkel, fényes lakkal" készült. A hirdetésben nem nevezték meg az alkotót, de az FN24 megkeresésére az eladó közölte, hogy a festő Jámbor-Mihályi Mónika.

Jámbor-Mihályi Mónika az [origo]-nak elmondta, hogy a kép 2011-ben készült az országos kormányablak pályázatra, Jász-Nagykun-Szolnok megyében. A pályázat a kiírás szerint azt az űrt volt hivatott kitölteni, amely "jelenleg a mindennapi hivatali élet és a kimeríthetetlen alkotókedv között húzódik". Pályázni olyan műalkotásokkal lehetett, amely üzenetében, tartalmában és megjelenésében a kormányablakokhoz köthető.

Forrás: Vatera

Jámbor-Mihályi Mónika elmondta, hogy az ő pályázatát azért utasították el, "mert túl konkrét volt és nem vállalhatták fel elmondásuk szerint". Az alkotó ezután egy ismerősének adta oda a festményt, hogy hirdesse meg és adja el. Mint mondta, csütörtökön értesítették, hogy szerda este megvásárolták a képet. Az internetes oldal szerint a kép egy Tolna megyei vevőhöz került, 50 000 forintért.

Jámbor-Mihályi Mónika azt mondta, azért vált meg a képtől (amelyet megsemmisítettek volna, ha bizonyos időn belül nem szállítják el a megyei kormányhivatalból), mert konkrét pályázati alkotásra készült, így az az egyéb kiállítási anyagaiba nem fér bele. "Azt a nézetet vallom, hogy a műveknek forogniuk kell, ha arra van igény. Ennek a festménynek az értéke jóval nagyobb, mint az ára. Lehet a következő tulajdonosa, ha így gondolkodik és befektetésnek használja, majd tripla ennyiért adja el. Ennek én csak örülök, mint ahogy annak is, ha más örömét leli benne" - mondta az [origo]-nak.

A kormány nyáron hirdetett pályázatot tehetséges és kreatív művészeknek, hogy alkotásaikkal is segítsék a kormányablakok és kormányhivatalok népszerűsítését. A kiírásra Jász-Nagykun-Szolnok megyéből 13 pályamű érkezett, az első helyezett 750 ezer forintot kapott képéért, melyet a szolnoki Tiszavirág híd ihletett.