Hat sarkalatos törvénnyel nem végez idén a kormány

Vágólapra másolva!
A december 23-án záruló parlamenti ülésszakba várhatóan már nem fér bele többek között az országgyűlésről, a választási eljárásról és a jegybankról szóló új jogszabályok jóváhagyása, viszont még idén elfogadhatják a családvédelmi törvényt. A kormány várhatóan módosítót nyújt be az alaptörvényhez. A parlament szerdán tárgyalja felsőoktatási és a választási törvény javaslatát.
Vágólapra másolva!

Az MTI kormányzati forrásból úgy értesült, hogy bár az alaptörvény nem tartalmaz kifejezett határidőt a sarkalatos törvények elfogadására, várhatóan a kormány módosító indítványt nyújt be az alaptörvény átmeneti rendelkezéseihez. Az egyik felvetett módosítás szerint az országgyűlésnek június 30-ig kellene a sarkalatos törvényeket elfogadnia.

Várhatóan hat sarkalatos törvényt a december 23-án záruló, idei parlamenti ülésszakon már nem hagynak jóvá, így többek között az országgyűlésről, a választási eljárásról és a Magyar Nemzeti Bankról szóló jogszabályok húzódhatnak át a tavaszi ülésszakra.

Még idén elfogadhatják ugyanakkor a stabilitásról, az állami vagyon védeleméről, a családok védelméről szóló sarkalatos törvényeket. Jóváhagyhatják az országgyűlési képviselők választásáról, valamint javadalmazásukról szóló kétharmados többséget igénylő jogszabályokat is.

Napirenden a felsőoktatási és a választási törvény

Az országgyűlés szerdai ülésén folytatódik a kormány felsőoktatási és választási törvényjavaslatának tárgyalása, majd elkezdődhet az alapkezelőkről szóló indítvány általános vitája is.

A képviselők a heti ötnapos ülésen valamennyi előterjesztést előre meghatározott időkeretben vitathatnak meg, így a keddi napirenden szereplő öt előterjesztéshez is egyenként összesen 4 óra 20 percben szólhatnak.

A Ház összesen több mint háromszáz módosító javaslatot értékelhet a felsőoktatásról szóló részletes vitában. Ezekben fideszes képviselők egyebek mellett azt is kezdeményezik, hogy nyelvvizsga nélkül is be lehessen kerülni alapképzésre, és ne legyen szóbeli felvételi vizsga, a tervezetthez képest rövidüljön a tanárképzés ideje.

A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló javaslat részletes vitája után az országgyűlési-képviselő választás kerül terítékre. Utóbbihoz Kövér László fideszes házelnök nyújtott be módosító javaslatot, amely alapján a határon túli magyaroknak is két szavazatuk lenne az eredetileg tervezett egy helyett.

Az ülés a hétfőn elfogadott napirend alapján a nemzetiségek jogairól szóló törvényjavaslat részletes vitájával, illetve a befektetési alapkezelőkről és a kollektív befektetési formákról szóló előterjesztés tárgyalásával ér véget.