A Fidesszel kézenfogva szállt ki a nőkvótás törvényből az MSZP

Vágólapra másolva!
Eredetileg több fideszes politikus és az MSZP is támogatta azt az LMP-s kezdeményezést, amely növelte volna a női politikusok arányát a parlamentben. A Fidesz végül elvetette a kezdeményezést, a szocialisták pedig arra hivatkozva hátráltak ki mögüle, hogy ők eleve kormánypárttól függően adták meg hozzá a támogatásukat.
Vágólapra másolva!

Fokozatosan hátráltak ki a női kvótáról szóló javaslat támogatása mögül a parlamenti pártok - állította az [origo]-nak Ertsey Katalin, az LMP parlamenti képviselője. Erstey és a Gaudi-Nagy Tamás jobbikos képviselő hétfőn terjesztett be egy módosító indítványt a választási törvénytervezethez, amelyben azt javasolták, hogy ha a pártok választási listáin a két egymást követő helyen azonos nemű jelölt szerepel, akkor a következő helyen ellenkező nemű jelöltet kell állítani.

A benyújtok ezt azzal indokolták, hogy a nemzetközi összehasonlítások alapján Magyarország rossz helyen áll a női képviselők arányában. Jelenleg 9 százalék a nők aránya a parlamentben, benyújtók szerint a javaslattal ezt 16 százalékra lehetne feltornázni.

Ertsey az [origo]-nak azt mondta: a témáról októberben megrendezett parlamenti vitanap után a KDNP kivételével megkeresték az összes parlamenti pártot, amelyek jelezték, hogy támogatnák a női kvótáról szóló javaslatot. A KDNP-t azért nem kereste meg az LMP, mert a párt közölte, hogy nem tartja jó ötletnek a kvótát. A LMP-s politikus szerint múlt héten úgy nézett ki a helyzet, hogy a jobbikos Gaudi-Nagy Tamáson kívül az MSZP-frakció, és néhány fideszes is támogatta a javaslatot. Erről az LMP a parlamenti folyosókon egyeztett a többi frakció képviselőivel - mondta Ertsey, aki szerint először a Fidesz hátrált ki, majd pedig erre hivatkozva az MSZP is.

Ékes Ilona fideszes parlamenti képviselő az [origo]-nak azt mondta: Ertsey valóban megkereste, gondolkodott is azon, hogy aláírja a javaslatot, végül azonban elvetette. Ezt azzal indokolta, hogy a fideszes női képviselők többsége nem támogatta ezt, arra hivatkozva, hogy nem akarnak "kvóta-nők lenni". Ékes szerint fontos lenne, hogy több női politikus legyen a parlamentben, ezt azonban nem kötelező kvótával kell megoldani. Ráadásul minden párt maga állítja össze a választási listáján, vagyis állíthatnak több női jelöltet, ha akarnak - tette hozzá. Ékes szerint arról, hogy aláírja-e a javaslatot vagy sem, nem beszélt sem Lázár János frakcióvezetővel, sem Orbán Viktor kormányfővel.

Orbán és Lázár ugyanis még 2007-ben megszavazott egy hasonló kezdeményezést, amit akkor Magyar Bálint és Sándor Klára SZDSZ-es politikusok nyújtottak be. A javaslatot ugyan leszavazták, a Fidesz akkori frakciója azonban megosztott volt. A pártban lelkiismereti szavazást rendelt el a kérdésben, támogatta az indítványt többek között Balog Zoltán jelenlegi esélyegyenlőségi államtitkár, Deutsch Tamás, Ékes Ilona, Navracsics Tibor jelenlegi közigazgatási és igazságügyi miniszter és Pelczné Gál Ildikó, a Fidesz alelnöke. Több fideszes tartózkodott, köztük Áder János, Pokorni Zoltán, a Fidesz egyik alelnöke, Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium jelenlegi államtitkára, Varga Mihály,a kormányfő hivatalának vezetője. Nemmel szavazott viszont a KDNP-n kívül például Kövér László jelenlegi házelnök.

Megkereste az LMP az MSZP-t is - mondta az [origo]-nak Lamperth Mónika. A szocialista képviselő azt mondta, hogy aláírta volna a javaslatot, az MSZP frakciójának a vezetősége viszont úgy döntött, hogy csak akkor támogatják azt, ha a kormány is beáll mögé. Mivel ez nem történt meg, az MSZP sem támogatta a kezdeményezést. Lamperth ezt azzal indokolta, hogy politikai okból nem találták célszerűnek, hogy a Jobbikkal közösen karoljanak fel egy javaslatot.

Végül azonban a Jobbik is kihátrált a javaslat mögül. A párt hétfőn közleményében azt írta, hogy elfogadhatatlannak tart mindenféle kvótát, többek között a nemi kvótát is. A javaslatot aláíró Gaudiról a közlemény azt írta: "A Jobbik a szabad mandátum elve alapján teret enged a párttagsággal nem rendelkező képviselőjének civil, emberi jogvédő munkásságának kiterjesztésére". A női kvótáról szóló indítvány így megmaradt LMP-s javaslatnak, amelyhez később a párt tíz másik képviselője is csatlakozott.