Schmitt Pálnál egyeztettek a pártok a Kúria lehetséges vezetőjéről

Vágólapra másolva!
Konkrét neveket senki nem említett annak a keddi egyeztetésnek a résztvevői közül, amelyet Schmitt Pál államfőnél tartottak a parlamenti pártok frakcióvezetői a Legfelsőbb Bíróság helyébe lépő Kúria és az Országos Bírósági Hivatal új vezetőinek személyéről. Az [origo] értesülései szerint előbbi posztra Darák Pétert, a hivatal vezetésére pedig Handó Tündét javasolja a Fidesz.
Vágólapra másolva!

Várhatóan még a héten megnevezi Schmitt Pál köztársasági elnök a jelöltjeit a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökeinek személyére, akiket jövő kedden az országgyűlés meg is választhat. Az államfő kedden hivatalában fogadta a parlamenti frakciók vezetőit, valamint Navracsics Péter igazságügyi minisztert, Paczolay Pétert, az Alkotmánybíróság elnökét, és Polt Péter legfőbb ügyészt.

Navracsics Tibor az egyeztetés után azt mondta: nem konkrét személyekről, hanem a Kúria és az OBH elnökeinek megválasztásának törvényi feltételeiről, illetve a jelöltekkel szembeni "politikai elvárásokról" egyeztettek. A miniszter a politikai elvárások között az igazságszolgáltatás függetlenségének megőrzése mellett azt nevezte meg, hogy a leendő elnököknek a hatékony munkaszervezésre és a hatékony bíráskodás megszervezésére kell nagy hangsúlyt fektetniük.

Nem tett konkrét személyi javaslatot, de az MSZP számára Baka András a Legfelsőbb Bíróság jelenlegi elnöke megfelelő személy lenne a Kúria elnöki posztjára - közölte Mesterházy Attila frakcióvezető, aki szerint "egyfajta bosszú áldozata lett" Baka András, mert túl sok kritikát fogalmazott meg a kormányzattal szemben, ezért a törvénybe beleírtak olyan feltételeket, amelyek alapján már nem alkalmas a posztra. Harrach Péter arról beszélt, hogy a KDNP számára több személy is elfogadható a Kúria és az OBH elnöki posztjára, a lehetséges személyeket "átbeszélték" az államfővel, de konkrét neveket ő sem árult el.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője a megbeszélés után úgy nyilatkozott: a köztársasági elnök által megnevezett lehetséges jelöltek között egynél több olyan személy is van, akivel szemben "nehéz lenne kifogást támasztani, meglátjuk kit dob ki a gép". Lázár János arról számolt be, hogy Schmitt Pál elfogadta a javaslatát és várhatóan még a héten megteszi jelölését a két szervezet elnökeinek személyére. A Fidesz frakcióvezetője hozzátette: a csütörtöki házbizottsági ülésen azt fogja javasolni, hogy az alkotmányügyi bizottság hétfőn hallgassa meg a jelölteket, majd az országgyűlés december 13-án, kedden szavazzon is a jelöltekről.

Vona Gábor a Jobbik frakcióvezetője azt javasolta a köztársasági elnöknek, hogy ne egy, hanem két-két jelöltet nevezzen meg a Kúria és az OBH elnöki posztjára, hogy az országgyűlésnek legyen mérlegelési lehetősége.

Az [origo] hétfőn úgy értesült, hogy Darák Pétert, a Legfelsőbb Bíróság közigazgatási kollégiumának bíráját, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának adjunktusát javasolja a Fidesz a Legfelsőbb Bíróság (LB) helyébe lépő Kúria elnökének. Az [origo] kormánypárti forrásból úgy értesült, hogy a Fidesz a megalakuló Országos Bírói Hivatal vezetői posztjára Handó Tündét javasolja, aki a Fővárosi Munkaügyi Bíróság elnöke, ugyanakkor Szájer Józsefnek, a Fidesz EP-képviselőjének, az alaptörvény egyik kidolgozójának a felesége.