Pénzbírságot kapott a hamis lakcímbejelentésekért a bödeházai polgármester

Vágólapra másolva!
A bíróság szerint a közokirat-hamisítás miatt indult perben a vádlottak egyértelműen jogsértést követtek el azzal, hogy a választás befolyásolása érdekében hamis lakcímbejelentéseket tettek, vagy segédkeztek benne. A januári időközi polgármester-választás előtt tömegesen jelentkeztek be a kisközségbe olyanok, akik valójában nem ott éltek.
Vágólapra másolva!

Közokirat-hamisítás miatt a Zala megyei Bödeháza polgármesterét jogerősen 275 ezer forint pénzbüntetésre, négy társát szintén pénzbírságra, többeket pedig próbára bocsátásra ítélt a Lenti Városi Bíróság. A független Büki László és további 28 vádlott ellen november 24-én kezdődött és három tárgyalási napon át tartott a per közokirat-hamisítás vádjával, miután a januári időközi polgármester-választás előtt tömegesen jelentkeztek be a kisközségbe olyanok, akik valójában nem ott éltek.

A bíróság jogerős ítéletével bűnösnek találta a polgármestert 21 rendbeli, bűnsegédként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettében, mert 21 rokonának, ismerősének írta alá a lakcímbejelentőjét, hogy az időközi választáson szavazni tudjanak. Büki Lászlónak ezért 275 ezer forint pénzbüntetést kell fizetnie. A perben mind a 29 terhelt elfogadta az elsőfokú bíróság ítéletét, így az jogerőssé vált. Az ügyben szereplő 24 vádlott esetében - ők többségében Büki László otthonába jelentkeztek be - a bíróság két év próbára bocsátás mellett döntött.

Az ítéletek indoklása szerint nem fogadható el védekezésként, hogy az országban több helyen is előfordultak hasonlóan tömeges bejelentkezések, de ezeknek nem volt büntetőjogi következményük. A vádlottak egyértelműen jogsértést követtek el azzal, hogy a választás befolyásolása érdekében hamis lakcímbejelentéseket tettek, vagy abban segédkeztek.

A záró tárgyalási napon az ítélet kihirdetése előtt a bíróság tanúként hallgatta meg a feljelentőt, Káldi Lászlónét, aki az ellenérdekű polgármesterjelölt volt. Meghallgatásakor és az iratok ismertetésekor is elhangzott: az ő rokonai közül kilencen szintén a választások előtt jelentkeztek be a településre állandó lakosként.

A kevesebb mint 50 lakosú Zala megyei Bödeházán az év elején negyedszerre sikerült csak polgármestert választani, miután a korábbi fordulók eredményét - éppen a tömeges bejelentkezésekkel összefüggő befolyásolás miatt - a bíróság is érvénytelenítette. A múlt év őszén szavazategyenlőség miatt eredménytelen, majd háromszor megismételt választás jogerős eredményeként a független Büki László lett ismét a kistelepülés polgármestere.