Nézőpont Intézet: Nem csökkentené a kommunista vezetők nyugdíját a többség

Vágólapra másolva!
A Nézőpont Intézet legfrissebb kutatása szerint a megkérdezettek 60 százaléka inkább nem ért egyet azzal a javaslattal, amely szerint a kommunista rendszerben magas állami vagy párttisztséget betöltő személyek nyugdíját csökkentsék. A többség emellett nem tartja jogosnak Magyarország leminősítését és spekulációt sejt a forint gyengülése mögött.
Vágólapra másolva!

A megkérdezettek 57 százaléka nem tartja jogosnak Magyarország leminősítését - derül ki a Nézőpont Intézet felméréséből. Az intézet kutatásának az MTI-hez kedden eljuttatott összegzéséből kiderül, a megkérdezettek döntő többsége, 74 százaléka úgy látja, valószínűleg spekulációs támadás áll a forint gyengülése mögött.

Az ország szempontjából jónak tartja a Nézőpont Intézet által megkérdezettek 69 százaléka, hogy a kormány tárgyalni kezdett a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).

A megkérdezettek 79 százaléka úgy véli, az lenne a legjobb kimenetele a tárgyalásoknak, ha egy biztonsági tartalékról születne egyezség a kormány és az IMF között, 14 százalékuk szerint egy hitelfelvételről szóló megállapodás lenne a legelőnyösebb, míg 7 százalékuk úgy gondolja, az lenne a legkedvezőbb, ha egyáltalán nem születne megállapodás.

A közvélemény-kutató felmérése szerint a megkérdezettek döntő többsége, 74 százaléka úgy látja, valószínűleg spekulációs támadás áll a forint gyengülése mögött. A válaszadók 82 százaléka úgy látja, "az országnak nem a Nyugat elvárásaival kell törődnie, hanem saját útját kell járnia" - derül ki a kutatásból.

A Nézőpont Intézet által megkérdezettek 60 százaléka inkább nem ért egyet azzal a javaslattal, amely szerint a kommunista rendszerben magas állami vagy párttisztséget betöltő személyek nyugdíját csökkentsék. Az intézet korábbi, októberi kutatásában a megkérdezettek 64 százaléka támogatta, hogy csökkentsék az előző rendszerben magas vezető tisztséget betöltők nyugdíját.

Az intézet 2011. november 28-29. között kérdezett meg telefonon 500 embert, a hibahatár 4,5 százalék.