"Az ország szíve" miatt variálna a választási törvénnyel egy fideszes

Vágólapra másolva!
Húsz módosító javaslat érkezett keddig a választási törvényhez. A dabasi fideszes polgármester saját városának jelentőségét növelné arra hivatkozva, hogy szerinte Dabas az ország szíve. Kövér László a határon túli magyarokért, az LMP és a Jobbik pedig a női képviselők arányának növeléséért lobbizik.
Vágólapra másolva!

"Dabas az ország szíve, a települést ezzel a fogalommal a választók is összekötik" - többek között ezzel indokolja módosító javaslatában Kőszegi Zoltán fideszes képviselő, hogy a Pest megyei 11. számú választókerület központja Ráckeve helyett miért legyen inkább Dabas. Az új választókerület a korábbi ráckevei és dabasi körzet összevonásával jön létre, Kőszegi szerint az új körzetben található települések többsége jobban kötődik Dabashoz. Indoklásában Kőszegi azt is hozzáteszi: Dabason épült meg a nándorfehérvári diadal 555. évfordulójára a Kapisztrán-Hunyadi Emléktorony.

Inkább szimbolikus jelentősége van annak, hogy melyik város a központja az egyes választókerületeknek, többek között itt összesítik a választások során a szavazatokat. Kőszegi számára ez azért lehet fontos kérdés, mert ő a település polgármestere.

A központ kijelölése befolyásolhatja azt is, hogy a következő választásokon kit indít a körzetben a Fidesz: Pánczél Károlyt, aki Ráckevén, vagy pedig Szűcs Lajost, aki Dabason szerzett mandátumot (Szűcs egyike volt azoknak a fideszes politikusoknak, akik egy nemzetközi szervezet meghívására a múlt héten az Azori-szigetekre utaztak). A javaslatról szerettük volna megkérdezni Kőszegit, aki a Fidesz sajtóosztályán keresztül azt közölte, nem kíván a kérdéseinkre válaszolni.

A Jobbik és az LMP együtt a nőkért

Az új választókerületi beosztást tartalmazó választási törvényjavaslathoz hétfő estig húsz módosító javaslat érkezett. Elsőként még pénteken Semjén Zsolt kormányfő-helyettes nyújtott be módosító javaslatot, ezzel a KDNP elnöke választókerületében a saját pozícióját próbálta megerősíteni. A kormánypárti képviselők közül még Kövér László házelnök nyújtott be javaslatot, ezzel azt szeretné elérni, hogy a határon túli magyaroknak is két szavazatuk legyen az eredetileg tervezett egy helyett. A módosító javaslat szerint a határon túli magyarok nemcsak listára, hanem egy határon túli választókerületi jelöltre is szavazhatnának.

A további javaslatok ellenzéki politikusoktól érkeztek, közülük a legérdekesebb az LMP-s Ertsey Katalin és a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás közös indítványa, amelyben azt javasolják, hogy ha a pártok országos listáin két egymást követő helyen azonos nemű jelölt szerepel, akkor a következő helyen ellenkező nemű jelöltet kell állítani. Ezzel a női képviselők arányát akarják növelni. A javaslat indoklása hosszan részletezi, hogy a nemzetközi összehasonlítások alapján Magyarország mennyire rossz helyen áll a női képviselők arányában.

A Jobbik a parlamentbe jutási küszöböt ötről négy százalékra vinné le, kivenné a javaslatból a túlkompenzációt (a Fidesz által javasolt új rendszerben nemcsak a vesztes, hanem a győztes jelöltek után is kapnának pluszszavazatokat a pártok), a 106 egyéni mandátum számát 90-re csökkentené. Az MSZP szintén 90 egyéni képviselő megválasztását javasolja, megőrizné a kétfordulós választást. Az LMP megőrizné a párt- és a kompenzációs listás rendszert, csökkentené a jelöléshez szükséges kopogtatócédulák számát, a választókörzeteket egy független bizottsággal jelöltetnék ki, megőriznék a kétfordulós rendszert.

Miért indultak be a fideszesek?

A választókerületeket azért kellett átrajzolni, mert a következő parlamenti ciklustól kevesebb képviselő lesz az országgyűlésben (a mostani 386 helyett 199), így kevesebb választókerületre lesz szükség. A jelenlegi beosztás ráadásul aránytalan, van olyan kerület, ahol két és félszer többet ér egy választó szavazata, mint más körzetekben, mert az egyik helyen sokkal többen élnek, mint a másikban. Az aránytalanság miatt az Alkotmánybíróság is felszólította a parlamentet, hogy rajzolja át a mostani kerülethatárokat. A Fidesz azonban a körzeteket úgy alakította ki, hogy az a következő választáson neki kedvezzen, erről szóló cikkeinket itt és itt találja.