Jogerősen 19 év az arab pénzváltót megölő volt rendőrnek

Vágólapra másolva!
A tíz vádlott közül hatan kaptak letöltendő büntetést a 2009-ben kirabolt két arab pénzváltó miatt. Az akciót irányító volt rendőr, aki megölte az egyik pénzváltót, 19 év börtönt kapott.
Vágólapra másolva!

Jogerősen 19 év fegyházbüntetésre ítélte kedden a Fővárosi Ítélőtábla azt a volt rendőrt, aki a társaival együtt 2009-ben arab pénzváltókat támadott meg, s egyik áldozatuk meghalt. A tíz vádlott közül a volt rendőrön kívül hatan kaptak letöltendő, két és fél évtől tíz évig terjedő szabadságvesztést. Egy vádlottat azonban bizonyítottság hiányában felmentett az ellene felhozott vád alól a táblabíróság. Az ő esetében az ítélet nem jogerős, mert az ügyész fellebbezett. Az utolsó szó jogán a jobbára huszonéves vádlottak közül ketten ártatlannak vallották magukat, a többi vádlott sajnálatát fejezte ki a történtek miatt. A volt rendőr azt mondta: nagyon megbánta tettét, és amint arra lehetősége lesz, segíteni fog az áldozat családjának.

A bíróság szerint az elsőrendű vádlott, Esztergályos Gábor, aki 2009-ben rendőrként szolgált Budapest X. kerületében, a hivatásából adódóan tisztában volt azzal, hogy a fővárosban dolgozó arab pénzváltók rendszerint sok pénzt tartanak maguknál. Azt feltételezte, hogy a pénzváltók kerülik a hatóságokat, s nem jelentik a velük szemben elkövetett bűncselekményeket sem. A rendőr 2009 nyarán elhatározta, hogy rablásokat követ el pénzváltók ellen. Ezt el is mondta három vádlott-társának.

Viperával ütötték a pénzváltókat

Első áldozatuk egy egyiptomi pénzváltó volt, akit otthonánál támadtak meg: a fején, a vállán és a térdén ütötték. Elvették az óráját, a napszemüvegét és pénztárcáját, s összesen több mint 7 és félmillió forint értéket szereztek. A tettesek a pénzt elosztották, a kár nem térült meg. A rendőr 2009 novemberében újabb bűncselekményt tervelt ki két másik vádlottal. Akkor is egy egyiptomi pénzváltót szemelt ki, akinek szokásait feltérképezték, kiderítették hol lakik. A végül decemberben történt rablásban több vádlott is részt vett: követték áldozatukat, akit a lakása ajtajában támadtak meg viperákkal, amikor lehajolt bekötni a cipőjét.

A sértett elővett egy tőrkést, felvette a küzdelmet. A rendőr legalább tízszer a vipera csonkjával, illetve ököllel ütötte a sértett fejét, mire a sértett a kést a vádlottba szúrta. A rendőr ekkor elővette fegyverét és fejbe lőtte a pénzváltót, aki azonnal meghalt. A rendőr a sértett kabátjából mintegy 47 ezer amerikai dollárt vett ki, majd távoztak.

"Nem érzem magam gyilkosnak"

A bűncselekménnyel kapcsolatban a volt rendőr a tárgyaláson azt mondta: nem szeretném magam mentegetni, a bűncselekményt elkövettem. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem érzi magát gyilkosnak. "Tettem, amit abban a helyzetben akkor és ott muszáj voltam" - fogalmazott. A bíró ugyanakkor indoklásában arra mutatott rá: támadóként a fiatalember nem kerülhetett jogos védelmi helyzetbe. A rendőrt többek között fogolyszökés miatt is elítélték, mivel ügyészségi kihallgatásakor kiugrott az ablakon. Védője perbeszédében azzal érvelt, hogy a fiatalember öngyilkos akart lenni, súlyosan megsérült a történtek során.

A bíró rámutatott: attól, hogy valaki rendőr, még nem ebbéli minőségében követte el a bűncselekményt, így a fiatalember büntetlen előéletét enyhítő körülményként értékelte, ahogy a beismerését, illetve azt is, hogy megbánta tettét. Súlyosító körülményként vette figyelembe ugyanakkor a bűncselekmény-halmazatot, illetve hogy ő volt a vezető, irányító. A bíró rávilágított: az időközben megváltozott jogszabályok alapján azonnali életfogytig tartó szabadságvesztést kellene kiszabnia ugyanezen cselekményekért, ha azokat mintegy fél évvel később követik el.