A Jobbik hűtötte le a vérszagot érző ellenzékieket

parlament, plenáris ülés, országgyűlés, kivonult az LMP
Vágólapra másolva!
Rákaptak az ellenzéki pártok a Fidesz heccelésére, hétfőn újra felmerült, hogy a múlt hetihez hasonlóan összefogjanak a kormánypártok ellen, de végül a Jobbik ellenállása miatt elvetették az ötletet. A ellenzéki pártok képviselői szerint nem az egyetértés hozta össze őket, hanem az, hogy borsot törhettek a fideszesek orra alá, ettől azonban még nem szerették meg egymást.
Vágólapra másolva!

Hétfőn újra felmerült, hogy az ellenzéki pártok összefogva megnehezítik a parlament működését, a Jobbik azonban nem volt hajlandó az együttműködésre - erősítette meg az [origo] információját egy MSZP-s és egy LMP-s parlamenti képviselő.

A lehetőség - a források szerint - akkor merült fel, amikor hétfő délután az LMP-s Scheiring Gábor interpellálta Szatmáry Kristófot, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárát. A parlamenti ülésteremben kevés kormánypárti politikus volt az interpelláció idején, ezért az MSZP a padsorok között felvetette, hogy az interpelláció végén az ellenzéki frakciók ne szavazzanak arról, hogy elfogadják-e az interpellációra adott választ.

A kormánypárti képviselők így nem tudták volna önállóan biztosítani a határozatképességhez szükséges voksokat - mondta egy LMP-s politikus, amit egy MSZP-s forrás is megerősített. Az akció csak technikai problémákat okozott volna, komoly következményei nem lettek volna. A Jobbik ellenállása miatt azonban meghiúsult a terv, a pártnak ugyanis nyilvánvalón nagy presztízsveszteséget okozna az MSZP-vel való együttműködés.

Kínos helyzetbe került a Fidesz

Az ellenzéki pártok közti együttműködés lehetősége először a múlt héten merült fel komolyabban, amikor az ellenéki képviselők többször is reggelig nyújtották az éjszaka kezdődött parlamenti vitákat. Az obstrukcióval az MSZP képviselői éltek először, amikor a munka törvénykönyvéről szóló, hétfő éjjel kettőkor kezdődő vitát reggel nyolcig húzták folyamatos hozzászólásokkal. Az akcióhoz az LMP és a Jobbik jelen lévő képviselői is csatlakoztak, és mivel a kormánypártoknak kevesebb képviselőjük volt az ülésteremben, mint az ellenzéknek, ezért nem tudták útját állni az időhúzásnak.

A Fidesz először azt állította, hogy az ellenzék visszaél azzal, hogy időkeret nélkül zajlik több fontos törvény vitája. Lázár János a Fidesz frakcióvezetője pénteki sajtótájékoztatóján azonban úgy fogalmazott, "tudatos összefogásról és egy ellenzéki koalíciónak a kibontakozásáról van szó". Hétfőn több kormánypárti képviselő is arról beszélt a parlamentben, hogy összefogtak egymással az ellenzéki pártok, de ezt a Jobbik például visszautasította.

Borsot törni a Fidesz orra alá

Egy befolyásos MSZP-s politikus az [origo]-nak azt mondta, hogy a Jobbikkal stratégiai kérdésekben biztos nem fog együttműködni az MSZP, taktikai összefogások azonban lehetnek a jövőben is. Szerinte ezeknek az akcióknak az a célja, hogy az ellenzék borsot törjön a Fidesz orra alá.

A forrás szerint parlamenti obstrukcióval állandóan nem lehet élni, az ugyanis egy idő után már nem lesz érdekes, de példa lehet erre az a hétfői kísérlet, amikor azon gondolkodtak, hogy megnehezítsék a parlament működését. Az MSZP-s politikus szerint hirtelen ötletekről van szó, ezeket nem tervezik meg minden esetben előre.

Egy LMP-s politikus szintén arról beszélt, hogy nincs tudatos együttműködés az ellenzéki pártok között. Az LMP-s forrás szerint a múlt heti obstrukció sem volt igazán közös akció, abba ugyanis az MSZP hétfő éjszaka nem avatta be az LMP-t, a részükről ezért csak Kuafer Virág volt jelen a hajnalig tartó vitában. A forrás szerint némileg nehezményezték is, hogy az MSZP előzetesen nem szólt nekik, így nem tudtak előre készülni, csupán utólag kapcsolódtak be a kezdeményezésbe.

A Jobbik óvatos az MSZP-vel

Péntek hajnalban az MSZP a Jobbikot is megkereste, hogy egy közös akcióban működjenek együtt, ebbe azonban a Jobbik nem ment bele - mondta az [origo]-nak egy jobbikos politikus. A források szerint a Jobbik technikai kérdésekben sem tervez közös akciókat a többi ellenzéki párttal. A választási törvénytervezetet viszont egységesen kritizálták az ellenzéki frakciók, sőt meg is tapsolták egymás felszólalásait - tette hozzá egy jobbikos forrás.

Szerinte hasonló szituációk a jövőben is előfordulhatnak, de még ekkor is más szempontok szerint fogalmazzák meg a kritikákat. A jobbikos képviselő szerint az alkalmi együttműködés előfordulhat, de a párt számos olyan javaslatot tett, amelyik kizárja az MSZP-vel való mély együttműködést.

Az LMP is óvatos

Az [origo]-nak a Fidesz-KDNP frakciószövetség egyik meghatározó tagja korábban arról beszélt, hogy a kormánypártoknak nem kedvezne, ha az MSZP és az LMP egymásra találna. Az LMP MSZP-hez fűződő kapcsolatát jelzi ugyanakkor, hogy a Demokratikus Koalíció frakcióalapítási kérelmekor a parlamentben jelen lévő LMP-s képviselők igennel szavaztak (az érintett 11 DK-tagon kívül egyedüliként). Az LMP-s Schiffer András a napokban pedig egy konferncián arról beszélt, hogy alapvető világnézeti különbségeket lát a két párt között, így 2014-ben sem lesz együttműködés az MSZP-vel.