Egy szobát megtöltenek a repülőn menekülő cégvezető ügyében lefoglalt iratok

Adócsalás, Tatabánya, lefoglalt iratok, adathordozók
Vágólapra másolva!
Összesen 23 köbméter iratot foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy tatabányai cégcsoport utáni nyomozása során, a fotók alapján az iratok egy egész szobát megtöltenek. A hatóság egy bűnszervezet után nyomoz - eddig 19 gyanúsított van -, a feltételezés szerint legalább 1,2 milliárd forintos adócsalást követett el a szervezet.
Vágólapra másolva!

A nyomozás még folytatódik a tatabányai cégcsoport ügyében a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, amely legalább 1,2 milliárd forintos adócsalást követett el a gyanú szerint. A napokban a NAV 50 pénzügyi nyomozója és 15 pénzügyőre több embert letartóztatott az ügyben, amely most jutott el odáig, hogy megalapozott gyanúsításról van szó - közölte az [origo]-val a NAV. Tizenkilenc gyanúsított van jelenleg, közülük heten előzetesben. Az ügyben a talált iratok lefoglalása, az előállítások, és az okozott kár fedezetének biztosítása - azaz kocsik, ingatlanok, készpénz zárolása - összesen négy napig tartott. A hatóság 23 köbméternyi iratot foglalt le, amelyek szinte egy egész szobát megtöltenek.

Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

A gyanú lényege, hogy egy apa és fia által irányított bűnszervezet, vagyis egy kilenc tagú cégláncolat 2007-2011 között 1,2 milliárd forint adót nem fizetett be. Őrzés-vádelemmel és munkaerő-közvetítéssel is foglalkoztak, a középpontban azonban egy könyvelőiroda állt. A társaság a bevételei nagy részét továbbította olyan cégeknek, amelyek ugyanazon a címen és tevékenységgel működtek. Az alvállalkozók láncolatának kiépítése azonban a gyanú szerint csak arra szolgált, hogy növeljék a költségeket és csökkentsék az áfát. Az átutalt pénzt részben felvették készpénzben, részben továbbutalták más cégeknek.

Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

A NAV elől három gyanúsított is megpróbált megszökni. Egyiküknél 10 ezer eurót találtak, a másikuk farzsebéből 700 ezer forint került elő. Utóbbi feltehetően a lízingelt magánrepülőgépével szerette volna elhagyni az országot, amely a reptéren várakozott rá - közölte korábban a NAV.