Megelégelte a végtelen parlamenti üléseket a Fidesz

Vágólapra másolva!
Véget vetett a Fidesz az ellenzék időhúzó akciójának, és időkeretet szabott a parlamenti vitáknak. Az ellenzék kifogásolta a döntést, Kósa Lajos szerint viszont ez az ő érdekük is, mert így a tévénézők nem hallják a "sok marhaságot", amit beszélnek. A múlt heti, végtelenített ülés után ezen a héten is zsúfolt a parlament napirendje, a kormánypártokat sürgeti az idő.
Vágólapra másolva!

Időkeretbe szorították a kormánypártok a parlamenti vitákat, hogy az ellenzéki képviselők ne tudják a végtelenségig elhúzni őket. A kormánypártok azért döntöttek így, mert a múlt héten az ellenzéki frakciók sikeres obstrukciót hajtottak végre a parlamentben: az éjszakába nyúló vitákban addig beszéltek, hogy az ülésnap nem ért véget, mire a következőnek kezdődnie kellett volna.

A hétfői ülés elején azonban a kormány azt javasolta: határozzanak meg időkeretet a parlament előtt lévő mintegy húsz törvény tárgyalására. Kósa Lajos fideszes képviselő ezt azzal indokolta, hogy "alig van téma, amelyet nem lehet négyórás időkeretben értelmesen megvitatni". Kósa szerint az időkeret "igazából az ellenzéknek kedvező javaslat, mert az ellenzéknek ártana, ha a tévé közvetítené azt a sok marhaságot, amit a képviselők hajnalban beszéltek".

Vágó Gábor LMP-s képviselő ellenben úgy vélte, hogy nem lenne szabad időkeretbe szorítani nagy horderejű kérdéseket. Józsa István MSZP-s képviselő szerint pedig a "demokrácia megcsúfolása", hogy időkereteket állapítanak meg. "Vereséget szenvedtek a múlt héten, most erőszakkal fojtják az ellenzékbe a szót" - mondta Józsa, mire a kormánypárti képviselők hangos kiabálással válaszoltak.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Életkép a parlamentből hétfőn, az interpellációk után

A házszabály szerint bármely napirendi pontot lehet időkeretben tárgyalni, erről a parlament egyszerű többséggel határoz. A rendelkezésre álló időt úgy kell felosztani, hogy a kormánypárti, illetve az ellenzéki képviselőknek együttesen azonos idő álljon a rendelkezésükre, azon belül pedig az idő felét egyenlően, a másik felét pedig a frakciók létszámának arányában kell elosztani.

A hétfőn kezdődő, ötnapos ülésen összesen 41 napirendi pont vár a képviselőkre, köztük olyan törvények általános vitái is, amelyeket még be sem nyújtottak a parlamentnek, de amelyeket az új alaptörvény hatályba lépése miatt január 1-jéig mindenképpen el kell fogadni. Az országgyűlésnek az előzetes menetrend szerint több mint negyven törvényt kellene elfogadnia, miközben már csak tíz betervezett ülésnap van hátra karácsonyig.