Miskolcon járt a romák után érdeklődő kanadai nagykövet

Vágólapra másolva!
A romák által lakott lakónegyedet, egy általános iskolát és a város polgármesterét is felkereste a Miskolcra látogató kanadai nagykövet, hogy romák életkörülményeiről tájékozódjon. A kanadai hatóságok statisztikái szerint eddig több ezer magyar kért menedékjogot idén, Kanada történetének legnagyobb emberkereskedelmi bűnügyében pedig az összes szereplő Magyarországról kivándorolt roma.
Vágólapra másolva!

Miskolcon és Egerben járt a közelmúltban Magyarország kanadai nagykövete, Tamara Guttman, hogy tájékozódjon a romák életkörülményeiről - írja a Magyar Nemzet. A lap szerint a látogatásra a kanadai bevándorlási szabályok szigorításának kapcsán került sor. A nagykövet találkozott Kriza Ákos polgármesterrel és felkereste a város romák által lakott negyedét, a Lyukóvölgyet is.

"A nagykövet udvariassági látogatást tett nálam, tájékozódási céllal" - mondta Kriza Ákos a Magyar Nemzetnek, és hozzátette azt is, hogy a városban élő romák helyzetét tekintették át. Tamara Guttman ezután felkereste a miskolci Rákóczi Ferenc Általános Iskolát is, ahol a tanulók nagy hányada roma származású. Az iskola igazgatója szerint a nagykövet a roma tanulók integrációját akarta "testközelből" látni, és meglátogatott egy angol- és egy matekórát is.

A kanadai hatóságok statisztikái szerint szeptemberig 2519 magyar kért menedékjogot idén, vagyis számuk várhatóan átlépi a háromezret. Októberben volt olyan nap, amikor 91 magyar roma szállt le Torontóban. A kanadai hatóságok türelme fogytán van, a rendszer rengeteg pénzükbe kerül, ráadásul sokan érzik úgy, hogy a magyar menekültek nagy része megalapozatlanul, pusztán a kanadai állam nagylelkűségének kihasználására menekül el Magyarországról. Az [origo] Kanadában készített riportot a magyar menekültekről, erről itt és itt olvashat.

Két éve zajlik a nyomozás Kanada történetének legnagyobb emberkereskedelmi bűnügyében: az összes szereplő Magyarországról kivándorolt roma. Az [origo] a helyszínen, a Torontóhoz közeli Hamilton városában járt utána a pincében lakó csicskákról, ellopott, milliókat érő csekkekről és egy kiterjedt, magyarok alkotta bűnszervezetről szóló történetnek. Erről bővebben itt olvashat.