Sodródtak az eseményekkel a fideszesek az egzotikus szigeten

Vágólapra másolva!
Sétáltak és vásároltak a megyei közgyűlések fideszes elnökei az Azori-szigeteken tett látogatásuk utolsó napján, miután előtte két napon keresztül a romastratégiáról és a területfejlesztésről tárgyaltak külföldi kollégáikkal. A fideszes politikusok egy minden évben megrendezett gyűlésre látogattak el, arról azonban eltérően nyilatkoznak, hogy ki fizette az útjukat. Lázár János frakcióvezető leszúrást ígér nekik.
Vágólapra másolva!

Két nap közgyűlés, egy nap "szabad program" - mondták az Azori-szigetekre utazó fideszes politikusok az [origo]-nak arról, hogyan telt az utazás. A múlt héten 12 megye közgyűlésének az elnöke is az Atlanti-óceánon fekvő szigetekre utazott az Európai Régiók Gyűlésének (AER) éves közgyűlésére. A politikusok útjának költségét a Blikk szerint az összesen 187 milliárd forintos adósságot felhalmozó megyei önkormányzatok fizették, ami azért visszás, mert a kormány korábban jelezte, hogy az állam átvállalja ezt a tartozást, hogy a megyék működése ne kerüljön veszélybe.

Az eseményen részt vevő Gelencsér Attila, a Somogy megyei önkormányzat elnöke azt mondta, hogy a közgyűlésnek a romastratégia volt a fő témája, illetve a területfejlesztésről tárgyaltak a szervezet elnökével és főtitkárával. A harmadik napon viszont főképp "sétáltak" és "vásároltak". Szerinte ez minden nemzetközi úton így szokott lenni.

Gelencsér szerint nem is tudtak volna előbb eljönni, mert a repülőutat az AER szervezte, így pontosan meg volt határozva az oda- és a visszaút időpontja is. "Sodródtunk az eseményekkel" - mondta az [origo]-nak az eseményen szintén részt vevő Becsó Zsolt, a Nógrád megyei önkormányzat vezetője. Szerinte protokolláris és nem protokolláris programokon is részt vettek, és "amikor tudtak, eljöttek".

Lázár a szőnyeg szélére állítja az utazókat

"Nem hiszem azt, hogy az Azori-szigeteken a magyar önkormányzati rendszer átalakításával kapcsolatban új ismereteket tudtak szerezni" - mondta Lázár János fideszes frakcióvezető a Blikk szerint a megyei közgyűlés elnökeinek útjáról. A lap szerint Lázár azt mondta, hogy a szőnyeg szélére fogja állítani a fideszes politikusokat.

Forrás: AFP
Tájkép az Azori-szigetekről

"Állunk elébe" - mondta Becsó Zsolt Lázár János kijelentésére reagálva. Több az [origo] által megkérdezett résztvevő is azt mondta, tisztázni fogják az "félreértéseket" Lázárral. "Az önkormányzat egy vasat se fizetett" - mondta az [origo]-nak az útról Gelencsér, aki egyben a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének is a társelnöke. Szerinte az utat az AER fizette.

Mi az AER?
Az Európai Régiók Gyűlése (AER) 1985-ben alakult, és Európa régióit, középszintű önkormányzatait tömöríti. A szervezet célja, hogy megkönnyítse a régiók együttműködését, és növelje befolyásukat az európai intézményrendszerre. Az AER-nek jelenleg 270 tagja van, 34 országból. A rendszerváltás után, 1992-ben mind a 19 magyar megyei önkormányzat az AER tagjává vált, jelenleg azonban már csak 15 megye van a szervezetben.

Mi a MÖOSZ?
A Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége (MÖOSZ) a megyei önkormányzatok érdek-képviseleti szervezete, amelynek minden magyarországi megye tagja. Feladata többek között az érdekegyeztetés a megyei önkormányzatok és a központi állami szervek között. A MÖOSZ elnöke szerint a szervezet feladta az, hogy hatással legyen az önkormányzatokat érintő jogszabályokra.


"Alapvetően MÖOSZ-finanszírozású út volt" - mondta Becsó. A MÖOSZ alapszabálya szerint a szövetség bevétele többek között tagdíjakból, azaz a megyei önkormányzatok által befizetett összegekből származik. Arra a felvetésre, hogy Gelencsér szerint az AER fizette az utat, Becsó azt mondta, hogy a finanszírozásban az AER is közreműködött, például a Lisszabonból az Azori-szigetekre tartó gépet ők szervezték. A MÖOSZ elnöke, az eseményen szintén részt vevő Szűcs Lajos megkeresésünkre csak annyit mondott, hogy "hivatalos úton voltak", és azt javasolta, bővebb információkért tekintsük meg a témában kiadott közleményüket.

Voltak már pár jó helyen

A MÖOSZ honlapján elérhető közlemény nem tér ki arra, hogy ki fizette az utat, a szervezet azonban a Mai Nap kérdésére korábban azt válaszolta, hogy "az AER közgyűlésén természetesen a tagok fizetik a felmerülő költségeket. Ez az összeg összehasonlíthatatlanul kisebb, mint az a kiadás, amely akkor keletkezne, ha a MÖOSZ tagok egyenként látogatnák végig Brüsszelt, valamint a 34 országból tag régiókat, önkormányzatokat". Az [origo] hétfőn kereste a MÖOSZ titkárságát, de nem vették fel a telefont.

Forrás: AFP
Fürdőzők az Azori-szigeteken

Becsó szerint a megyei vezetők rendszeresen részt vesznek az AER közgyűlésein, amelyet tavaly például Isztambulban, két évvel ezelőtt pedig Franciaországban rendezték. Szerinte nem rajtuk múlott, hogy a mostani közgyűlést az Azori-szigeteken rendezték. "Pozsonyban jobb lett volna" - mondta, hozzátéve, hogy az közelebb van. "Szívesen maradtam volna itthon" - mondta Gelencsér. A képviselő arra hivatkozott, hogy itthon is lett volna munkája, és amúgy sem szeret utazni.