Vágólapra másolva!
A Szolnok megyei Tiszabőn is elindul a Startmunka mintaprogram, melyben 56 ember egyebek mellett karban tartja majd a csatornahálózatot, megtisztítja a szemetes telkeket, valamint fás szárú energetikai ültetvényt telepít.
Vágólapra másolva!

A közfoglalkoztatás új rendszerében a Szolnok megyei Tiszabőn is elindul a Startmunka mintaprogram, miután Pintér Sándor belügyminiszter elfogadta Lengyel Györgyi megyei kormánymegbízott javaslatát - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal. A Törökszentmiklós és Térsége Többcélú Társulás 56 ember közfoglalkoztatásához kap támogatást a Belügyminisztériumtól.

A közfoglalkoztatás keretében többek között folyamatosan karbantartják majd a 30 kilométer hosszan meglévő belvízi csatornahálózatot, valamint a települést övező 500 hektár nagyságú árvízvédelmi területet. A program során kitermelt fás és lágyszárú növényzetet a későbbiekben a kazánprogramban használják fel.

A mintaprogram része, hogy a település közel 30, részben lebontott ingatlanát és 150 üres, beépítetlen, kommunális szeméttel szennyezett telkét megtisztítják, egyben eltüntetik az ottani illegális hulladéklerakókat.

Az úgynevezett mezőgazdasági projektben pedig a közfoglalkoztatottak 5 hektáron fás szárú energetikai ültetvényt telepítenek, majd gondoznak. A tervek szerint az ültetvényen termesztett növények 2012-től már biztosítani tudják a közintézmények fűtését, kiváltva ezzel a magas energiaköltségeket.

A programban közfoglalkoztatási jogviszonyt létesítők segély helyett közfoglalkoztatási bért kapnak. A szakképesítéshez kötött munkakörben dolgozók havi bruttó 78 ezer, míg a szakképesítéshez nem kötött munkakörben foglalkoztatottak bruttó 57 ezer forintot vehetnek fel.