Több iskolapszichológust szeretne az ombudsman

Vágólapra másolva!
Jelentős segítséget nyújtana a nevelésben és az oktatásban az iskolapszichológusok jelenléte, de a hálózat kiépítése mindeddig nem valósult meg - állapította meg vizsgálatában az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté szerint gond van az iskolafogászati ellátással is, mert az intézmények "nehézkesen tesznek eleget" kötelezettségüknek. Az ombudsman a miniszter közbenjárását kéri.
Vágólapra másolva!

Az iskolapszichológusi ellátással kapcsolatban ugyanaz állapítható meg, mint az iskolaorvosok esetében: vagyis a gyermek lakóhelyétől függ, találkozik-e iskolapszichológussal, és nagyok a minőségi különbségek is - állapította meg jelentésében Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Szabó Máté szerint az iskolapszichológusi ellátottság esetlegessége és egyenetlensége mindaddig fennmarad a közoktatási intézményekben, amíg az iskolapszichológusi munkakör nem kötelezően előírt, hanem "megszervezhető" szolgáltatás, és amíg a hálózat kiépítéséhez szükséges források nincsenek meg. Szükségesnek tartana emellett egy olyan szakmai protokollt, amely leírja az iskolapszichológus tevékenységét, az elláthatók körét, a dokumentáció rendjét és a szakellátásra utalás eseteit.

Az iskolafogászati ellátással kapcsolatban az ombudsman megállapította, hogy bár a diákoknak évente kétszer részt kellene venniük szűrővizsgálaton, az iskolák csak "nehézkesen tesznek eleget" e kötelezettségnek. Magyarázata szerint ez azért van így, mert a fogorvosi ellátás csak az iskolán kívüli rendelőben vehető igénybe, emiatt az - a közlekedéssel együtt - igen időigényes, az utazás költségét pedig az intézmények sok esetben a szülőkre hárítják.

További probléma szabó Máté szerint, hogy az ellátás - szintén az idő szűkössége miatt - szinte kizárólag a szűrésre korlátozódik, így a gyermekek tényleges fogászati kezelést nem kapnak. Szabó Máté szerint egyértelmű szabályozásra szorul az alapítványi és az egyházi nevelési-oktatási intézményben tanulók fogászati ellátásának megszervezése is, szerinte ugyanis nem fogadható el, hogy ezek a gyermekek azért nem részesülnek iskolafogászati ellátásban, mert nem önkormányzati intézmény tanulói.

Ahogyan az iskolapszichológusi hálózat esetében, úgy az iskolafogászat területén is egy egységes szakmai protokoll kidolgozását sürgeti az ombudsman, aki kéri Réthelyi Miklós erőforrás-miniszter közbenjárását az ügyben.