Aprópénzzel dobálták Gaskó Istvánt a szakszervezeti tüntetésen

Tüntetés, Szakszervezeti és a szolidaritási tiltakozás, Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke
Vágólapra másolva!
A Lánchídnál a rendőrök, katonák, tűzoltók és vámosok érdekképviseletei tiltakoztak szombaton a kormány politikája ellen, a Széchenyi rakparton pedig az Egymillióan a sajtószabadságért csoport tüntetett. A szakszervezetek tüntetésén feltűnt Gaskó István Liga-elnök is, akinek a tüntetők aprópénzt dobáltak, azt kiabálva, hogy szedje fel - Gaskó ugyanis részese volt a kormány és egyes szakszervezetek közötti megegyezésnek az új Munka törvénykönyvéről.
Vágólapra másolva!

Egy szirénázó és két, villogókat használó retro mentőautó nyomában indultak meg a Kockán az életed! elnevezésű szakszervezeti demonstráció résztvevői a fővárosi Kossuth térről a Széchenyi térre szombaton. A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) még csütörtökön jelentette be, hogy demonstrációt tart Budapesten.

Az akcióhoz csatlakozó szakszervezetekkel közösen a kormány oktatást, egészségügyet, munkavállalókat érintő intézkedéseire szeretnék felhívni a társadalom figyelmét. Mint közölték, a demonstrációhoz négy másik szakszervezeti tömörülés, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), a Liga Szakszervezetek és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) csatlakozik. A transzparensek alatt vonuló tömeg, amely megtöltötte a Kossuth téren a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium előtti parkolót, az MTI tudósítója szerint több százas lehet.

A Magyar Szolidaritás Mozgalom a demonstrációját a Clark Ádám téren kezdte. A főként rendőrök, katonák, tűzoltók, vámosok és vegyipari dolgozók érdekeit képviselő szervezetek néhány százan gyűltek össze. A tiltakozók nem sokkal dél előtt indulnak el gyalogosan a Lánchídon keresztül a Széchenyi térre, hogy ott csatlakozzanak a közszolgálati szakszervezetek demonstrációjához.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
A kormány oktatást, egészségügyet, munkavállalókat érintő intézkedéseire szeretnék felhívni a figyelmet. További képekért kattintson!

A rendezvényen nem szakszervezeti vezetők, hanem közéleti szereplők szólaltak fel. Tamás Gáspár Miklós úgy fogalmazott, hogy a magyar szakszervezeti történelem egyik legsötétebb napja volt, amikor három szakszervezeti szövetség pénteken megegyezést írt alá a kormánnyal "az eddig legelnyomóbb munka törvénykönyvét illetően". A szónok arra kérte a megjelenteket, hogy mindenkit vegyenek rá a szakszervezetekbe való belépésre, és ha az érdekvédelmi képviseletek vezetői nem méltóak a posztjukra, akkor váltsák le őket.

Gerő András történész a hatalmon lévőkre utalva azt mondta: "Ők most itt rombolnak, rombolják a magántulajdont, a szabadságot, a jogbiztonságot, a nemzeti kulturális-oktatási intézményeket, a polgári állam civilizatorikus alapjait." A történész szerint a kormányoldal úgy véli, polgári, konzervatív erőként forradalomra hivatott, "miközben forradalomra egyébként senki nem adott nekik felhatalmazást." Érvelése szerint a "polgári" kifejezés sokkal inkább felhalmozást, mintsem pusztítást, a konzervatív pedig szerves változást, "azaz evolúciót, nem pedig forradalmat, azaz revolúciót jelent."

A demonstráción megjelent Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke is. Az érdekképviselet pénteken részese volt a kormány és munkaadói, illetve munkavállalói oldal által kötött megegyezésnek. A szakszervezeti vezetőt több tüntető is szidni kezdte, illetve aprópénzt dobáltak neki, azt kiabálva, hogy szedje fel.

Gaskó újságíróknak azt mondta, a közszolgálatra vonatkozó követelések, amelyek a szombati tüntetésen hangzottak el, teljesen jogosak. Arra a felvetésre, hogy leárulózták, azt felelte, véleménye szerint a tüntetők tévednek, és ezt be is fogják látni. Felhívta a figyelmet, hogy azt is kiabálták neki, elárulta a vasutasokat, miközben a héten dőlt el, hogy ötmilliárd forintot kapnak a Máv Cargo eladása után. "Nem rossz szándékú emberek, csak szerintem nincsenek képben" - tette hozzá a bekiabálókra utalva.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Tamás Gáspár Miklós beszédében azt kérte, mindenkit vegyenek rá a szakszervezetekbe való belépésre. A tüntetés képeiért kattintson a fotóra!

A demonstráció végén többen is elindultak a Jászai Mari térre, ahol csatlakoztak az Egymillióan a demokráciáért szervezet tüntetéséhez. A néhány százas vonuló tömeg Orbán Viktor miniszterelnök távozását követelte folyamatosan.

Több ezren tüntettek a kormány ellen a rakparton is

Az Egymillióan a Sajtószabadságért Facebook-csoport nevű szervezet demonstrációja délután kettőkor kezdődött. A tüntetők a kormány politikája ellen tiltakoztak, követelték Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azonnali felmentését, egy hiteles pénzügyi és gazdasági szakemberekből álló állandó válságtanács felállítását, valamint azt, hogy folyamatosan tájékoztassák a nyilvánosságot a Nemzetközi Valutalappal (IMF) folytatott tárgyalások részleteiről és eredményéről.

A Matekból egyes címmel tartott demonstrációt a Széchenyi rakpart Képviselői irodaház előtti részére szervezték a néhány ezres tömeg teljes egészében megtöltötte ezt az útszakaszt. Kerék-Bárczy Szabolcs, az idén - saját meghatározása szerint a konzervatív-szabadelvű értékek képviseletére - létrejött, Szabadság és Reform Intézet igazgatója, az első szónok, kijelentette: politikai és gazdasági fordulatra lenne szükség, de Orbán Viktor kormánya erre nem képes.

Forrás: MTI/Kovács Attila

"Nem épül, hanem pusztul az ország (...) Orbánék sarokba szorítottak bennünket, ebből a sarokból azonban ki lehet törni, először is 180 fokos gazdaságpolitikai fordulatra van szükség" - hangsúlyozta. Szerinte nemcsak új gazdaságpolitika, hanem új politikai kultúrára is szükség van; "nem fogadjuk el sem a Fidesz, sem a szélsőjobb által kínált utat, mert nem akarunk félelemben élni (...) a demokraták nem lehetnek ellenzékben" - mondta.

Felszólalt Nádori Lívia is a Hálózat a tanszabadságért szervezet képviseletében, a készülő köznevelési törvény ellen, amely szerinte "híd a semmibe, és a következményei beláthatatlanok". Utána Hajós András zenész következett, aki szerint kezdeményezni kell, hogy a kormány és az IMF tárgyalásain civil megfigyelők is jelen lehessenek. "Szeretnénk hiteles forrásból tájékozódni, ezt a célt szolgálná a civil megfigyelő" - mondta.

A tüntetésen felszólalt Jónás Mariann szociálpedagógus, Kopiás Attila Steve hajléktalanügyi aktivista és Trencsényi László egyetemi docens is.

A Képviselői Irodaház egyik irodájának ablakán a tüntetés alatt az LMP képviselőcsoportjának tagjai egy molinót és egy bőröndöt függesztettek ki. A molinóra az volt írva, hogy "Gyuri már csomagol".

A tüntetést a rendőrség biztosította, rendbontás nem volt.