Schmitt Pál: Amerikában tudják, hogy Magyarország megbízható

Vágólapra másolva!
Schmitt Pál szerint Magyarországra mint fontos partnerre, mint barátra tekintenek Amerikában. Az államfő washingtoni látogatása alkalmából a Foreign Policy magazinnak is adott interjút. Ebben arról is beszélt, hogy Magyarországnak nyílt lapokkal kell játszania az IMF-fel.
Vágólapra másolva!

Magyarországra, mint fontos partnerre, barátra tekintenek Amerikában, számon tartják és tudják, hogy megbízható partner minden területen - mondta Schmitt Pál köztársasági elnök pénteken Washingtonban.

Mint fogalmazott, az Egyesült Államokkal közösen vesz részt Magyarország több meghatározó ügyben, például a NATO békefenntartó tevékenységében. "Nagyon komoly üzleti kapcsolataink vannak, és büszkék vagyunk arra, hogy új hazát és otthont kínáltak másfél millió magyarnak, akiket számon tartunk" - tette hozzá az államfő az MTI-nek nyilatkozva. Schmitt Pál az Európai Unióról úgy véli, hogy annak és az eurónak nincs alternatívája." Mi magyarok érdekeltek vagyunk az erős euróban, hiszen a tartalékaink is és az üzleti kapcsolataink is elsősorban az Európai Unió országaival jelentősek" - mondta.

Az államfő washingtoni látogatása alkalmából a Foreign Policy magazinnak is adott interjút. Ebben beszélt arról, hogy a jelenlegi világgazdasági és pénzügyi helyzet nem abba az irányba tart, mint azt korábban várták.

Elmondása szerint minden ország természetes partnere a Nemzetközi Valutaalap (IMF), de úgy véli, hogy Magyarország a saját családjához, az Európai Unióhoz is fordulhat segítségért. Az államfő szerint nem szabad elfelejteni, hogy az IMF komoly segítséget nyújtott néhány éve Magyarországnak. Schmitt szerint a januárban induló IMF-tárgyalásokon a szervezetnek biztos lesznek elvárásai, Magyarországnak pedig nyílt lapokkal kell játszania, és pontosan számot kell adnia a költségvetés részleteiről.

A lap kérdésére, hogy a Moody's a leértékelést indokoló közleményében pontos képet adott-e az ország gazdaságáról, Schmitt azt mondta: nincs abban a helyzetben, hogy értékelje vagy kritizálja a hitelminősítő munkáját. De elmondott egy példát "gyerekkorából" a lapnak (amely szerkesztői megjegyzésben hozzátette, hogy Schmitt Pál kétszeres olimpiai bajnok vívásban). Eszerint a mostani államfő az ötvenes években lovakkal is versenyzett. Akkor az edzője azt mondta neki, hogy ha azt látja, hogy a lova ugrás előtt bizonytalankodik, akkor a legjobb, amit tehet, hogy egy kicsit a sarkával noszogatja. Vagyis, mint fogalmazott, a bonyolult helyzetekben a legjobb, ha felgyorsítják a dolgokat.

A köztársasági elnök pénteken előadást tartott a washingtoni Johns Hopkins Egyetemen az Európai Unióról, és benne Magyarország szerepéről. Itt arról beszélt, hogy az euró stabilitási gondjai miatt felmerült, hogy az uniót kétsebességessé kellene átalakítani, és különbséget kell tenni az egyes államok között. Schmitt Pál szerint ma sem a kelet-közép-európai országok a gyengébb láncszemek. "Magyarország az idén az unión belül is kimagaslóan jó eredményeket produkál az államháztartás konszolidálása, a költségvetési hiány és az adósság csökkentése, a gazdasági növekedés beindítása terén. Ezért meglehetősen méltánytalannak tartom a hazámat érő támadásokat" - fogalmazott.

Az államfő beszélt arról is, hogy szerinte nem véletlenül fordul manapság a népharag a bankvilág ellen: sokan érzik úgy, hogy a pénzintézetek az előnyökből túl nagy arányban, a gondokból, a felelősség vállalásából túl kis mértékben részesedtek. Ma Magyarország azért kap számos - szerintem igazságtalan és erősen eltúlzott - kritikát, mert ezen változtatni akar - mondta.