A csepeli szennyvíztisztító ügyében nyomoz a rendőrség

Vágólapra másolva!
Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt indított nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep beruházására 2005-ben kötött szerződés ügyében. A 120 milliárdba kerülő szennyvíztisztító kivitelezésénél közbeszerzési szabálytalanságok merültek fel.
Vágólapra másolva!

Nyomozást rendelt el a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep beruházására 2005-ben kötött szerződés ügyében - írja a Magyar Nemzet. Az NNI szóvivője a lapnak azt mondta, hogy a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. és a Fővárosi Vízművek Zrt. privatizációs szerződéseihez hasonlóan a szennyvíztisztítónál is ismeretlen tettes ellen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt indítottak eljárást.

A főváros 2005-ben a francia többségű Csepel 2005 FH konzorciummal kötött szerződést a csepeli szennyvíztisztító 120 milliárd forintba kerülő kivitelezésére, majd négyéves üzemeltetésére. A beruházás nagy részét az EU finanszírozta, de közbeszerzési szabálytalanságok miatt tízmilliárd forintot elvontak. A főváros novemberben megállapodott a Csepel 2005 FH Konzorciummal arról, hogy megveszi a cégnek a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Kft.-ben lévő részesedését, és átveszi a szennyvíztisztító telep üzemeltetési jogait.

A vízművek és a csatornázási művek 1997-es privatizációja miatt októberben indult nyomozás. Demszky Gábor korábbi főpolgármester 1997 áprilisában "nagyon jó üzletnek" nevezte a vízművek 25 százalékos részvénycsomagjának eladását.