Elítélték a társaikat terrorizáló székesfehérvári diákokat

Vágólapra másolva!
Többek között rablás, zsarolás és kényszerítés miatt ítélte el a bíróság azokat a székesfehérvári diákokat, akik egy speciális felzárkóztató osztály tanulóiként folyamatosan terrorizálták társaikat - írja a szombati Népszabadság. A tavaly ősszel kirobbant ügy után heteken át rendőrök védték az intézmény tanárait.
Vágólapra másolva!

A Székesfehérvári Városi Bíróság pénteken első fokon egy év tíz hónapi fogházbüntetéstől próbára bocsátásig terjedő büntetéseket szabott ki arra a hat 16-17 éves tanulóra, akik tavaly ősszel a fehérvári Szent István Szakképző Iskolában terrorizálták társaikat - írja a szombati Népszabadság. Az elítélt diákok az iskola speciális felzárkóztató osztályaiban tanultak. Az ügy kipattanása után heteken át rendőrök járőröztek az iskola folyosóin, hogy megfékezzék az indulatokat.

Az intézmény speciális felzárkóztató osztályában tanuló, hátrányos helyzetű, túlkoros diákok közül többen is hónapokon át terrorizálták a társaikat. A bíróság húsz különböző bűncselekmény - zsarolás, rablás, lopás, garázdaság, kényszerítés - elkövetését látta bizonyítottnak mintegy kéttucatnyi sértettel szemben. Az elítélt diákok a szünetekben csoportokba verődve vadásztak áldozataikra, akiktől a leggyakrabban pénzt követeltek. Ha valaki megpróbált ellenállni, veréssel fenyegették meg, ha ezzel nem értek célt, valóban jött a testi fenyítés.

Az ítélet szerint csak a szerencsének köszönhető, hogy nem történt súlyos sérülés, hiszen az elkövetők számos esetben ököllel arcon vagy gyomron ütötték, illetve megrugdosták azokat, akik nem engedelmeskedtek nekik.

Az [origo] a rendőri védelmet kapó iskolában készült helyszíni riportját itt olvashatja.