A Duna vízszintje miatt fokozzák az ellenőrzéseket a Paksi Atomerőműben

Vágólapra másolva!
A Duna alacsony vízállása miatt életbe léptették a kisvizes intézkedési terv második fokozatát a Paksi Atomerőműben. Elrendelték az ügyeletet, és gyakrabban ellenőriznek, de a működés nincs veszélyben.
Vágólapra másolva!

A Duna alacsony vízállása miatt életbe lépett az úgynevezett kisvizes intézkedési terv második fokozata a Paksi Atomerőműben. Ügyeletet rendeltek el, gyakoribbak az ellenőrzések, de továbbra is biztonságosan üzemel mind a négy blokk - közölte Mittler István kommunikációs igazgató szombaton az MTI-vel.

1987 óta most a legalacsonyabb a Duna vízállása, szombaton ez az érték a Balti-tenger szintje felett mért 84,29 méter. Az eddigi legalacsonyabb értéket 2003. augusztus 30-án mérték, 84,42 métert. Mittler szerint a kisvizes intézkedési terv második fokozata abban tér el az enyhébb egyestől, hogy bizonyos ellenőrzéseket gyakrabban végeznek el, és elrendelték az ügyeletet.

Mittler hangsúlyozta, hogy a mostani vízszint a működésbiztonságot és a teljesítményt nem befolyásolja, jelenleg mind a négy blokk üzemel, az összáramtermelés pedig meghaladja a 2000 megawattot. A paksi atomerőmű blokkjait 1982-87 között helyezték üzembe. A működéshez négyblokkos üzemelésnél percenként 100 köbméter vizet emelnek ki a Dunából. A vizet megtisztítva, néhány fokkal magasabb hőmérsékleten engedik vissza a folyóba. "Az atomerőmű történetében nem volt még arra példa, hogy alacsony vízállás miatt csökkenteni kellett volna a blokkok teljesítményét" - közölte a kommunikációs igazgató.