Sérülnek a látássérültek jogai az ombudsman szerint

Vágólapra másolva!
A szándék megvan, gyakorta hiányzik azonban a forrás és a felelős, amikor a gyalogátkelőhelyeknél a látássérülteket segítő fejlesztéseket kellene megvalósítani, véli az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté kifogásolta, hogy z akadálymentesítés határidejét az állam különösebb jogi indokolás nélkül megváltoztathatja.
Vágólapra másolva!

Az ombudsman szerint sérti a látássérültek alkotmányos jogait, ezért elfogadhatatlan, hogy a gyalogátkelőhelyek jelző- és tájékoztatórendszerei nem felelnek meg az akadálymentesítés minden követelményének, a gyalogosközlekedés e csoport tagjai számára nem akadálymentes, s így nem biztonságos. Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint súlyosbítja a helyzetet, hogy a vonatkozó törvények nem tartalmaznak szankciókat.

Az ombudsman úgy véli, szükség volna legalább egy, a minimális feltételeket összegző előírásra, a jogszabályi kötelezettségek egységes, következetes garancia- és szankciórendszerének megalkotására.

Megállapította: az akadálymentesítés során mind a megrendelők, mind a kivitelezők igyekeznek figyelni a vakok és a gyengén látók speciális szükségleteire is, a gyalogosközlekedés e csoport tagjai számára mégsem biztonságos. A forgalmas csomópontok, a gyalogátkelőhelyek, a lépcsők és az aluljárók azért jelentenek a látássérültek számára továbbra is veszélyforrást, mert az ott elhelyezett számos tájékoztatást, figyelmeztető jelzést a vakok és a gyengén látók nem, vagy nem megfelelőképpen észlelhetik - áll a közleményben.

Szabó Máté szerint megvan ugyan a szándék az egyenlő esélyű hozzáférés megvalósítását előíró törvényi kötelezettségek teljesítésére, ám az esetek döntő többségében a forrás és a felelős is hiányzik.

Az ombudsman jelentésében kifogásolja, hogy az akadálymentesítés határidejét az állam - különösebb jogi indokolás nélkül - törvénymódosításokkal megváltoztathatja.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa ezekkel kapcsolatos ajánlásait megküldte a nemzeti erőforrás miniszternek, valamint a közigazgatási és igazságügyi miniszternek.