Nyolcvan módosítást javasoltak az ELTE hallgatói a felsőoktatási törvényhez

Vágólapra másolva!
Visszaállítaná a hallgatói munkavégzéshez kapcsolódó adókedvezményt az ELTE hallgatói önkormányzata - közölte a szervezet pénteken. Az ELTE hök több mint nyolcvan további módosítást javasol az új felsőoktatási törvényhez.
Vágólapra másolva!

Több mint nyolcvan módosítást javasol az új felsőoktatási törvényhez az ELTE hallgatói önkormányzata (hök), többek között azt indítványozza, hogy állítsák vissza a hallgatói munkavégzéshez kapcsolódó adó- és járulékkedvezményeket. Javasolják továbbá, hogy a hallgatói szerződés és jogviszony tárgya ne egy intézmény, hanem a képzés maga legyen, így a hallgató jogviszonya a képzéshez, a szakhoz kapcsolódna.

Az országgyűlés egy olyan tervezetet tárgyal, amely "még tömeges korrekciókat követően sem lesz lényegesen jobb a jelenleginél, ugyanis megörökölte a hatályos felsőoktatási törvény koncepcionális problémáit" - közölte Kalina Gergely, az ELTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának elnöke. A hallgatói önkormányzat szerdáig összesen több mint nyolcvan módosítást gyűjtött össze. A Fidesz képviselői háromszáz módosítást javasoltak a parlamentben csütörtökön a felsőoktatási törvényhez.

Az ELTE hök többek között azt indítványozza, hogy a döntéshozók szakítsanak a hallgatói munkavégzés "megsarcolásával", állítsák vissza az ehhez kapcsolódó adó- és járulékkedvezményeket. Ez a hazai kis- és középvállalkozások számára képzett, de megfizethető munkaerő bevonását tette lehetővé, ugyanakkor a fiataloknak szakmai gyakorlatot, ezzel pedig elhelyezkedési előnyt is biztosított.

Az ELTE hök kezdeményezi továbbá, hogy a hallgatói szerződés és jogviszony tárgya ne egy intézmény, hanem a képzés maga legyen, így a hallgató jogviszonya a képzéshez, a szakhoz kapcsolódna. Ez könnyebbség a tudás mobilitása terén, másrészt sok kiskaput ki is küszöböl - tették hozzá. A javaslatcsomagot eljuttatták a Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetsége és számos honatya részére is.