Lázár szerint az MSZP-Jobbik együttműködést jelzik a parlament maratoni ülései

Vágólapra másolva!
Képes egymással együttműködni az MSZP, a Jobbik és az LMP Lázár János Fideszes frakcióvezető szerint. Lázár pénteken értékelte így a parlament maratoni üléseit. Lázár szerint december 23-ig minden olyan törvény megszületik, amely az új alaptörvény hatálybalépését megalapozza, és nem terveznek parlamenti üléseket a két ünnep között.
Vágólapra másolva!

Létezik együttműködés az MSZP és a Jobbik között, az LMP a Jobbikkal is képes megtalálni a közös nevezőt - közölte Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a héten sokszor egymásba érő parlamenti ülésnapokon tanúsított ellenzéki politizálást értékelve. Szerinte az ellenzéki pártok egész héten "egymás kezét szorítva küzdöttek, hogy miért, az már egy kétséges dolog". "Tudatos összefogásról és egy ellenzéki koalíciónak a kibontakozásáról van szó" - mondta.

Az ellenzéki frakcióknak azonban szerinte sem az ezen a héten tárgyalt új munka törvénykönyvéről, sem az esztergomi közintézmények sorsáról, sem az oktatási törvényjavaslatokról nem voltak érdemi indítványaik. "Igaz, hogy összeálltak, de így hárman együtt is alkalmatlanok arra, hogy egy ország sorsát rájuk bízzák" - mondta.

Lázár szerint miután az ellenzék kifogásolta, hogy nem kap elég megnyilvánulási lehetőséget, úgy döntöttek, "felelősen és nagyvonalúan" állnak hozzá az ellenzéki kéréshez, és több tárgyalási időt biztosítanak. Az ellenzék azonban elutasította például azt, hogy a munka törvénykönyvéről pénteken és a hétvégén vitázzanak - tette hozzá.

A két ünnep között nem lesz ülésezés

Azt mondta, december 23-ig minden olyan törvény megszületik, amely az új alaptörvény hatálybalépését megalapozza. Szerinte készülőben vannak a még benyújtandó kétharmados jogszabályok is, így például a gazdasági stabilitással kapcsolatos törvénycsomag. A két ünnep közötti napokra nem terveznek ülésezést.

Lázár üdvözölte, hogy a kormány megállapodást kötött az új munka törvénykönyvének a kollektív munkavállalói jogokra és a munkaviszonyra vonatkozó részéről a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletekkel. Azt mondta, a megállapodásban szerepe volt a Fidesz-frakciónak is.

Védte a választási törvényt

Beszélt az új választási törvényről, amelyről pénteken kezdődött a parlamenti vita. Azt mondta, a javaslatban az Alkotmánybíróság és a Velencei Bizottság által megfogalmazott elveket érvényesítették, szerinte öt pártból négy azt javasolta, hogy vegyes legyen a választási rendszer, és ugyanennyien támogatták az egyfordulós voksolást, valamint az ötszázalékos bejutási küszöböt is. Megerősítette, hogy a választáson induláshoz szükséges ajánlószelvények számának ügyéről továbbra is készek egyeztetni.

A kompenzációban tervezett változást - vagyis, hogy a győztes is részesülhetne kompenzációban - azzal indokolta, hogy egyetlen szavazat sem veszhet el. Az egyéni választókerületek kialakításával kapcsolatos ellenzéki bírálatokra pedig úgy reagált: "mi nem játszunk cinkelt lapokkal", világos szempontok alapján alakították ki a körzeteket. Nem szeretnék, ha ez a kérdés "pártértelmezési" keretek közé kerülne - mondta.

A frakcióvezető szerint külföldi befektetők is úgy vélik, "brutális mértékű spekuláció" zajlik a forint ellen. A 2012-es gazdasági kihívásokra pedig a tartalékok növelése, illetve zárolása lehet az egyik lehetséges megoldás.