A pesti hajléktalanok bebörtönzése miatt téma Magyarország külföldön

Vágólapra másolva!
Többek között a BBC, az International Business Times és az al-Dzsazíra is beszámol a hajléktalanok büntethetőségét lehetővé tevő, csütörtökön életbe lépett magyar jogszabályról. Megemlítik, hogy hány hajléktalan él a fővárosban, hogy milyen büntetést kaphatnak, illetve a törvényt ért kritikákról is beszámolnak. Az arab hírtelevízió helyszíni riporttal jelentkezett Budapestről.
Vágólapra másolva!

Több külföldi hírforrás is beszámol a hajléktalanok börtönbe zárását lehetővé tevő, frissen elfogadott magyar jogszabályról. A BBC brit közszolgálati adó híroldalának Európával foglalkozó rovatában olvasható cikkben a jogszabály kritikusait idézve azt írják, a törvény betarthatatlan, és nincs elég menedékhely, ahol el lehetne helyezni a Budapesten élő, körülbelül 10 ezer hajléktalant.

A BBC beszámol a hajléktalanokra váró büntetésről, és hogy börtönbe is csukhatják őket. Idézik Vécsei Miklóst, a Máltai Szeretetszolgálat igazgatóhelyettesét, aki szerint a mélyszegénységet nem büntetni kell, hanem kezelni. A BBC híradását több lap, így a Seattle Post blogja, is átvette.

A témáról különböző európai sajtóbeszámolókra hivatkozva az International Business Times üzleti hírportál is ír, amely cikkében kitér Magyarország rossz gazdasági helyzetére, és pénzügyi leminősítésére is. A Wikinews, a Wikipedia híroldala ugyancsak beszámol a témáról a BBC-t és az International Business Times-t idézve.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió rövid budapesti helyszíni riportot közölt ugyanebben a témában. Riporterük hajléktalanokat segítő szociális munkásokat kísért el, megszólaltatnak hajléktalanokat, segítőiket, és vázolják a törvény elfogadásának hátterét. Itt megnézheti a csatorna riportját (angolul):

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=0EZ2icXTkt4JA7ga