Államosítaná a mobilparkolást a Fidesz

Vágólapra másolva!
Nemzeti mobilfizetési rendszert hozna létre Láng Zsolt fideszes képviselő, akinek törvényjavaslata szerint a jövőben csak ez az állami cég értékesíthetné mobilon keresztül a parkolójegyet, az autópályamatricát vagy a villamosjegyet. A mobilparkolás milliárdos forgalmat bonyolít, jelenleg egy magáncég végzi ezt a tevékenységet.
Vágólapra másolva!

Egyetlen, állami cég kezébe adná a parkolási díjat, autópályadíjat és tömegközlekedési jegyeket értékesítő mobilfizetési rendszert Láng Zsolt, a Fidesz képviselője. A II. kerületi polgármester erről szóló törvényjavaslatát szerdán nyújtotta be a parlamentnek, a tárgyalása egyelőre még nem kezdődött meg.

Láng javaslata szerint a kormány jelölhetné ki azt a kizárólagos állami tulajdonú szervezetet, amely a "nemzeti mobil fizetési rendszert" üzemeltetné. A törvény értelmében pedig csak ez az állami cég lenne jogosult arra, hogy mobiltelefonon (vagy más, nem helyhez kötött rendszeren keresztül) értékesítsen vonat- vagy buszjegyet, beszedje a parkolási vagy autópálya-díjat, illetve minden más, állami vagy önkormányzati szervezet által nyújtott közszolgáltatás ellenértékét.

Az indoklás szerint a jelenlegi helyzetben fennáll "a széttagoltság, a szigetszerű fejlesztések veszélye", illetve az egyes állami vagy önkormányzati szolgáltatók csak korlátozott tárgyalási potenciállal rendelkeznek a mobilfizetési rendszereket működtető cégekkel szemben. Az egységes, állami rendszer Láng szerint növelné a hatékonyságot, és felgyorsítaná a mobilfizetés bevezetését a személyszállítás területén.

A javaslat értelmében az autópálya- és útdíjakat, a parkolási díjakat és az egyéb szolgáltatások ellenértékét 2012. július 1-től kellene az egységes mobilfizetési rendszerben beszedni, míg a tömegközlekedési cégeknek 2013. január 1-től kellene csatlakozniuk. A "nemzeti mobil fizetési rendszer" bevételét egyrészt a szolgáltató cégektől kapott árrés, másrészt a felhasználók által fizetett "kényelmi díj" biztosítaná.

Bár jelenleg több mobilfizetést biztosító rendszer működik Magyarországon, Láng javaslata leginkább egyet, az Első Mobilfizetés Elszámoló Szolgáltató Zrt-t (EME) érintené. Ez a cég működteti a mobiltelefonos autópályadíj-beszedést, illetve Budapesten és 17 vidéki városban a mobilparkolási rendszert. A cég 2010-ben 2,7 milliárdos forgalmat bonyolított, és százmillióhoz közelített az adózott nyeresége.

Az EME Zrt. fő részvényese a cégnyilvántartás szerint a TRUST HOLDING Kft., amelynek egyik tulajdonosa a Centrál Fund Kockázati Tőkealap, a másik az EME-Holding Kft. Utóbbinak hat tulajdonosa van: három dominikai, két Seychelles-szigeteki és egy ciprusi cég. Az [origo] kereste a céget, de az ügyfélszolgálat tájékoztatása szerint csak e-mailben kommunikálnak. Megkeresésünket elküldtük a megadott címre.