A törvénydömping után tér rá a piszkos munkára a Fidesz

Vágólapra másolva!
Tart a frakcióegység megbomlásától, ezért a kétharmados törvények elfogadásáig nem választja ki új helyi vezetőit a Fidesz - állította az [origo]-nak több kormánypárti forrás. Az új választási rendszerben a mostaninál jóval kevesebb egyéni képviselő lesz, így több fideszes választókerületi elnök kiszorul a parlamentből. Dönteniük kell azoknak a képviselőknek is, akik polgármesterek is. Olyan befolyásos politikusok jövője is kérdéses, mint Rogán Antal vagy Kósa Lajos.
Vágólapra másolva!

"Szinte mindenkivel beszéltem a jelöltek közül. Ezek a beszélgetések sok időt és energiát vettek igénybe, de egyúttal felbecsülhetetlen jelentőségűek voltak a számomra. Rengeteg tanulsággal szolgáltak, és egyben meg is erősítettek engem" - mondta Orbán Viktor még 2009 decemberében a Fidesz választmányi ülésén. Azon az ülésen vált véglegessé, kik lesznek a Fidesz egyéni jelöltjei a 2010-es parlamenti választáson.

A listán szereplő nevek többsége nem volt meglepetés. Ennek oka, hogy a Fidesz nem megyei, hanem választókerületi szervezetekből épül fel, az esetek többségében pedig a választókerületi elnökök lettek az egyéni jelöltek. Ezt a struktúrát felborítja az új választási törvény, amely csak 199 fős parlamenttel számol, így a korábbi 176 helyett csak 106 képviselő kerülhet be egyéni jelöltként az országgyűlésbe.

Ne veszélyeztesse a kétharmadot

Több kormánypárti képviselő is azt mondta az [origo]-nak, hogy Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a múlt hétfői frakcióülésen arról beszélt, hogy még az idén eldőlhetnek, kik lesznek az új választókerületi elnökök, akik a párt egyéni jelöltjei is lehetnek egyben a következő választásokon. A frakcióülés több résztvevője viszont azt mondta: nem valószínű, hogy az idén megszületnek a személyi döntések. A kétharmados törvények elfogadásához ugyanis minden kormánypárti képviselőre szükség van, a választókerületi elnökök megnevezése pedig csalódottságot okozhat azoknak, akik hoppon maradnak. Ez veszélyeztetheti a kétharmados törvények megszavazását, pedig néhány sarkalatos törvény elfogadása a jövő évre marad.

Kövér László házelnök, aki a Fidesz választmányi elnöke is egyben, az [origo]-nak azt mondta: még nem dőlt el, kik lesznek a párt választókerületi elnökei. Szerinte a választási törvény elfogadása után, jövőre dőlhetnek el ezek a kérdések. Kövér szerint a kiválasztás valószínűleg nem lesz egyszerű folyamat, a polgármesteri poszt ugyanis összeférhetetlen lesz a parlamenti mandátummal. A Fidesznek pedig több olyan befolyásos politikusa van, aki polgármester is egyben, például Kósa Lajos, Pokorni Zoltán, Rogán Antal. Kövér azt mondta: egyelőre nem tudni, hogy ők melyik posztot választják majd. Az ő döntésük befolyásolni fogja, hogy pártvezetés ezekben a körzetekben kit állít a helyi Fidesz-szervezet élére - mondta Kövér. Az ismertebb fideszesek közül egyelőre csak Lázár utalt arra, hogy a hódmezővásárhelyi polgármesteri poszt helyett a parlamenti mandátumot választaná.

A Fidesz azonban készül a döntésre, Lázár nyáron a frakció tagjaival egyesével beszélgetett el arról, hogy a következő parlamenti ciklusban mit szeretnének csinálni. A pártvezetésnek így már vannak információi arról, hogy a frakció tagjai közül a kisebb parlamentben ki szeretne továbbra is képviselő maradni, illetve közülük ki indulna újra egyéniben. Kormánypárti források még novemberben azt mondták, hogy a 262 képviselő közül körülbelül húsz-harminc politikus sorsa bizonytalan. A források szerint a kieső képviselők vagy polgármesterek maradnak, vagy pedig ajánlatot tesz nekik a Fidesz, és diplomáciai, kormányzati posztokat kaphatnak.

Pesti Imre, a Fidesz fővárosi regionális igazgatója szintén arról beszélt az [origo]-nak, hogy az idén várhatóan nem dőlnek el a személyi kérdések. Pesti szerint azonban munkaanyagok, tervezetek már készültek arról, hogy kik lesznek a párt helyi vezetői. A politikus részleteket arra hivatkozva nem akart mondani, hogy a kiválasztási folyamat nem a nyilvánosság előtt zajlik. Egy fideszes képviselő, aki vidékről egyéniben került a parlamentbe, azt mondta: a kiválasztásról szóló, a választókerületi elnökök és a párt befolyásos politikusainak részvételével tartott egyeztetések ezekben a hetekben is folyamatosan zajlanak. A forrás szerint ezekben Lázár Jánoson kívül a Fidesz regionális igazgatói is részt vesznek.

Fideszes fideszes ellen

Az új választókerületeket több esetben is úgy alakították ki, hogy összevontak két-három olyan körzetet, ahol 2010-ben a Fidesz-KDNP ismertebb politikusai nyertek. Itt nyilván érdekes lesz az, hogyan, milyen szempontok szerint állapodnak meg arról, ki lesz a körzetben a képviselőjelölt, illetve ki marad polgármester. Ilyen például az új 1-es számú választókörzet, amely az I. és V. kerület összevonásával jönne létre. Az I. kerület polgármestere Nagy Gábor Tamás, a Belvárosé Rogán Antal, mindkét politikus parlamenti képviselő is egyben. Nekik meg kell egyezniük, melyikük választja a polgármesteri, melyikük a képviselői posztot.

A XI. kerület korábban három választási körzetből állt, az új körzet ebből nagyjából két és felet foglal magában. A három körzetben 2010-ben Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára, Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, illetve Kupper András nyert. Az új választókerületi elnök valószínűleg Rétvári és Simicskó közül kerül majd ki, egy KDNP-s politikus az [origo]-nak azt mondta, hogy a kérdés még nem dőlt el. A döntést az is nehezíti, hogy mindkét jelölt KDNP-s politikus is egyben. A jelölt azonban nem lesz könnyű helyzetben, az új választókerületet ugyanis úgy alakították ki, hogy nagyjából egyenlő arányban vontak össze olyan körzeteket, amelyek tradicionálisan balra, illetve jobbra szavaznak.

Ugyancsak nem lesz könnyű dönteni az új 6-os számú választókerületben, amely a Ferencvárost és a Józsefvárost vonja össze. Ezekben a körzetekben 2010-ben Kocsis Máté, Bácskai János és Fónagy János szerzett mandátumot. A képviselőség mellett Kocsis VIII. kerületi, Bácskai IX. kerületi polgármester egyben. Közülük Kocsis a legismertebb, a parlament rendészeti bizottságát vezeti, a hajléktalanok elleni fellépésével is ismertséget szerzett. Ráadásul a három politikus közül Kocsis aratta a legnagyobb arányú győzelmet. Az új körzet azonban nem feltétlenül a Fideszt támogató kerület lesz, az ellenzéki jelleget erősítheti, hogy az új 6. választókerülethez kerül a József Attila lakótelep is.

Vannak olyan fideszesek, akik ugyan nem kapnak kormánypárti vetélytársat, de továbbra sem tudni, hogy a polgármesterséget vagy a képviselői mandátumot választják-e. Az ismertebb kerületi polgármesterek közül ilyen például Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke, XII. kerületi polgármester Láng Zsolt II. kerületi polgármester vagy Papcsák Ferenc zuglói polgármester. Vidéken Cser-Palkovics András székesfehérvári, Borkai Zsolt győri polgármester. Debrecenben pedig a választókerületeket úgy húzták meg, hogy a három országosan ismert fideszes politikus - Kósa Lajos, Halász János, Pósán László - ne legyen egymás versenytársa, itt csupán az a kérdés, hogy Kósa Lajos továbbra is Debrecen polgármestere akar-e maradni.