Betiltotta a Gyöngyöspatára bejelentett hétvégi tüntetést a jegyző

Vágólapra másolva!
A döntés szerint sem az utcákon, sem a tereken nem lehet felvonulni a hét végén Gyöngyöspatán, és a helyi művelődési házba szervezett zártkörű rendezvényt sem engedi megtartani a falu jegyzője. Mátyás István a hétfői lövöldözéssel és a szerdai tömegverekedéssel indokolta döntését.
Vágólapra másolva!

"A nyomtatott sajtóban és az internetes portálokon keringő hírek alapján alaposan feltételezhető, hogy az Új Magyar Gárda Mozgalom kívánja bérbe venni" a művelődési házat - írta közleményében Gyöngyöspata megbízott jegyzője, aki a hétfő éjszakai lövöldözés, illetve a szerdai tömegverekedés miatt mondta vissza a helyi művelődési ház bérbeadásra szóban kötött megállapodást. Mátyás István közölte, hogy a döntést annak reményében hozta, hogy a jelenlegi helyzetben a rend biztosításáért ezzel teheti a legtöbbet.

A gyöngyöspatai jegyző közleménye szerint egy magánszemély néhány hete azzal kereste meg, hogy a helyi művelődési házat december 3-án egy napra bérbe szeretné venni rendezvény céljára. A bérleti díjat december 2-án, egy összegben fizetné ki, ekkor írná alá az ezzel kapcsolatos szerződést is.

A jegyző ezzel együtt - mivel a törvényességi határidőn belül írásos kérelem nem érkezett - hatásköréből eredően megtiltotta "az önkormányzati tulajdonban lévő utcákon, tereken és más ingatlanokban a december 3-ra, szombatra és december 4-re, vasárnapra tervezett, szervezés alatt álló, vagy már megszervezett rendezvényeket, felvonulásokat és közterület foglalásokat is".

Juhász Oszkár (Jobbik), a település polgármestere kedden jelentette be a rendőrségen, hogy hétfő éjjel kétszer rálőttek, amikor elhagyta a polgármesteri hivatal épületét. Szerda délután tömegverekedés tört ki két, helybeliekből álló csoport között egy régebbi vitás kérdés miatt. Az összetűzésben hárman könnyebben megsérültek.

A Heves Megyei Kormányhivatal vezetője, Horváth László csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnöke, parlamenti frakcióvezetője szerdai sajtótájékoztatóján hisztériakeltésnek nevezte, hogy a hivatal vezetője nyilvánosság előtt arra kérte Juhász Oszkár gyöngyöspatai polgármestert: a történtek "ne adjanak ürügyet arra, hogy a hétvégén megjelenjen Gyöngyöspatán az Új Magyar Gárda". A pártelnök azt mondta: "se neki, se Juhász Oszkárnak nincs tudomása arról, hogy gárdafelvonulás készülődne Gyöngyöspatán" - írta a közleményben Horváth László.

Az interneten megjelent felhívás szerint a zártkörű rendezvényt már hetek óta szervezték, azt nem közterületen kívánták megtartani. A szövegben szerepel az is, hogy a rendezvénynek nincs semmi köze a Juhász Oszkárral történtekhez.

"A gyöngyöspatai eseményeket vizsgáló eseti parlamenti bizottság november 30-án meghallgatta Juhász Oszkár polgármestert, aki kérdésre válaszolva elismerte, hogy ő maga is részt vett az Új Magyar Gárda szombatra tervezett gyöngyöspatai rendezvényének előkészítésében. Ehhez képest nem kellett eltelnie egy órának, hogy a Vona Gáborral tartott sajtótájékoztatón ennek az ellenkezőjét nyilatkozza" - írta közleményében a megyei kormányhivatal vezetője.