"Tizennyolc hónapja nincsen anyu eltemetve" - temetőháború Újhartyánban

Újhartyáni riport, temetkezés
Vágólapra másolva!
Jelenleg egyetlen cég intézheti a temetéseket az újhartyáni temetőben, de ezt több helyi lakos is kifogásolja, mert szerintük drágán dolgozik. A temetőbe a múlt héten a rendőrséget is kihívták egy nem engedélyezett temetés miatt, egy nő pedig már másfél éve vár arra, hogy az általa választott szolgáltatóval temettethesse el az édesanyját. A cég szerint egy versenytárs uszítja ellenük a helyieket, a plébános viszont meggondolta magát.
Vágólapra másolva!

A temetőbe való illetéktelen behatolás és lakatleverés miatt érkezett bejelentés múlt hét szerdán a Dabasi Rendőrkapitányságra. A rendőrség szerint egy temetkezési cég képviselője jelentette be, hogy az Újhartyán településen lévő temetőben engedély nélkül akarnak valakit eltemetni. A rendőrség szerint a lakatot ugyan nem verték le, de egy külsős temetkezési cég valóban lebonyolított egy temetést, ezzel viszont bűncselekmény nem valósult meg.

A kisvárosban már régóta téma a temető helyzete, amelyben a helyi plébániával kötött szerződés alapján csak az üzemeltető cég, a Szigü Kft. intézheti a temetkezést, de a helyiek szerint a cég drágán dolgozik. Több példa is van arra, hogy a helyiek más céggel akarták intéztetni hozzátartozóik temetését, azonban a Szigü Kft. szerintük megtiltotta, hogy más vállalatok bemenjenek a temetőbe. Egy inárcsi nő emiatt másfél éve nem tudja eltemettetni az édesanyját.

Másfél éve várja a temetést

"Tizennyolc hónapja nincsen anyu eltemetve, mert az üzemeltető ragaszkodott ahhoz, hogy csak ő temethesse el" - állította az [origo]-nak Kaczur Jánosné. Anyja állítólag egy másik vállalkozónál van, elhamvasztva. Az utóbbi időben szintén temetkezési vállalkozásba kezdett inárcsi nő ragaszkodik ahhoz, hogy édesanyját a családtagjai mellé temethesse Újhartyánba. Szerinte édesanyja halála után rögtön felkeresett egy temetkezési vállalkozót, azonban amikor Újhartyánra ment, a helyi plébános közölte vele, hogy ott csak a Szigü Kft. temethet. Kaczurné azt mondta, látott "különbségeket" a szolgáltatók között, és tetszett neki a cég egyik korábbi munkája, ezért ragaszkodik az általa kinézett vállalkozóhoz.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Tájékoztatás az újhartyáni temetőben

"Az üzembentartót vádolom, ő nem engedett be" - mondta, és hozzátette, hogy már a bíróságon is feljelentést tett az ügyben. Szerinte ugyanis a temetkezési törvény alapján a Szigü Kft.-nek nem lehetne kizárólagos joga a temetkezési szolgáltatások elvégzésére. A temetkezési törvény Kaczurné által hivatkozott pontja szerint ugyanis "az üzemeltető a temetkezési szolgáltatók tekintetében köteles megtartani az egyenlő bánásmód követelményét".

Kaczurné jelenleg abban reménykedik, hogy a Váci Püspökség által kiadott közlemény miatt felgyorsulnak az események, és eltemetheti az édesanyját. A püspökség ugyanis közleményt adott ki az ügyben, amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogy nem alkalmazható hátrányos megkülönböztetés a temetkezési szolgáltatók között.

Drága a temetés a helyiek szerint

"Lejjebb kellene venni nekik ezt a monopolhelyzetet" - mondta szerdán egy idős nő az újhartyáni temetőben, amelynek a bejáratánál kifüggesztettek egy tájékoztatót, amely szerint "csak és kizárólag" a temető üzemeltetője, a Szigü Kft. végezhet temetkezési szolgáltatást. A temetőben lévő helyiek szerint több problémát is okozott már a kizárólagosság, főképp azért, mert szerintük a cég drágán dolgozik.

"Ha lett volna rá lehetőség, akkor mással csináltattam volna" - mondta az [origo]-nak Konyicsák Istvánné, aki két évvel ezelőtt a Szigü Kft.-vel temettette a férjét. Szerinte a cég drágán dolgozott, több mint 400 ezer forintot kért el a temetésért, ráadásul olyan dolgokat is felszámoltak, amik nem történtek meg, például halk zenét vagy gépkocsis szállítást.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A Szigü újhartyáni kirendeltsége

Egy másik helybéli nő szintén drága temetések miatt panaszkodott. Szerinte az unokanővérének 90 ezer forintot kellett fizetnie, holott eredetileg nem is a Szigüt bízták meg a temetéssel, de az a temető üzemeltetőjeként csak így engedélyezte az urna elhelyezését. "Azért mentek bele, hogy ne legyen cirkusz" - mondta a nő.

"Ők a legdrágábbak a környéken, ezért az itt élő emberek szeretnék, ha más temetkezési vállalattal temethetnék el a halottaikat" - mondták az [origo] tudósítóinak a helyi zöldségesnél. Az eladó szerint Kaczurné esete után még aránylag csönd volt, mert ő nem odavalósi, de a múlt heti temetés, amelynek során a rendőrséget is kihívták, "az egy kicsit jobban felzaklatta a dolgokat".

A cég szerint szabályszerű a monopólium

"Mi azon voltunk, és most is azon vagyunk, hogy mindenkit maximálisan kiszolgáljunk" - mondta az [origo]-nak az újhartyáni plébános, Orosz János. A pap több helyi szerint az utóbbi időben többször is elmondta a miséken, hogy nehezményezi a helyzetet, ugyanis szerinte annak van joga temetni, aki rendben tartja a temetőt.

A plébános az [origo]-nak a temetkezési vállalatok között dúló harccal magyarázta a helyzetet. Elismerte, hogy ő kötött szerződést a céggel már évekkel ezelőtt, de azt is hozzátette, hogy korábban nem voltak ilyen jellegű problémák. Orosz szerint változtat a helyzeten, hogy a Váci Püspökségtől most először kaptak egyértelmű útmutatást, és változtatni fognak a szabályokon úgy, bárki temethessen. "Levetetem" - mondta a pap a temetőbe kifüggesztett, a Szigü Kft. kizárólagosságáról szóló tájékoztatókról.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Orosz János plébános

"Senki nincs elzárva attól, hogy minket megbízzon" - mondta az [origo]-nak a temetőt üzemeltető Szigü Kft. szóvivője, Gerencsér Balázs. Szerinte a cég betartja a törvényi előírásokat, illetve a temető tulajdonosának, a római katolikus egyháznak a szabályzatát, amely szerinte kimondja, hogy "az üzemeltető kizárólagosan jogosult a szolgáltatói feladatok ellátására".

Gerencsér szerint a Kaczurné által is hivatkozott, temetőkről és temetkezésről szóló 1999. évi törvény azt is lehetővé teszi, hogy a temető üzemeltetője a szolgáltatási tevékenység ellátása során "gyakorlatilag előnyben részesüljön, kvázi kizárólagosan lássa el ezeket a szolgáltatásokat". Szerinte ez esetben az egyenlő bánásmód elve sem sérül, ugyanis az a temető üzemeltetője és a szolgáltatók viszonyáról rendelkezik, a Szigü Kft. pedig egyszerre üzemeltető és szolgáltató is.

A cég által említett paragrafusból azonban nem egyértelműen következik az, hogy az üzemeltetőnek joga van ahhoz, hogy kizárólag ő temethessen a temetőben. Az említett paragrafus ugyanis köztemetőkről szól, az újhartyáni pedig egyházi fenntartású temető. A törvény a cég által említett pontban ráadásul nem temetői szolgáltatásokról rendelkezik, hanem konkrét feladatokról, például az elhunyt hűtéséről, sírhelynyitásról vagy visszahantolással kapcsolatos feladatokról.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Rendezett képet mutat a temető

"Nem mindenhol van kizárólagos jogunk, csak ott, ahol ezt a tulajdonos engedi vagy kéri" - mondta Gerencsér, és hozzátette, hogy nyitottak a párbeszédre a tulajdonossal. Szerinte máshol is bevett gyakorlat, hogy az üzemeltető látja el a szolgáltatói tevékenységet is, például az önkormányzati fenntartású budapesti temetőkben. A szóvivő szerint a Szigü Kft.-t kritizáló mindkét családot egy konkurens temetkezési vállalkozó látja el tanácsokkal, aki "félretájékoztatja az ügyfeleket, és ellenük hangolja a családokat".