A BKV felmondta a kollektív szerződést

Vágólapra másolva!
A BKV szerint a cég jelenlegi helyzetében nem tartható fenn a koellektív szerződés, ezért felmondta azt. A lépés miatt, az egyik szakszervezeti vezető ígérete szerint januárban sztrájkba léphetnek a dolgozók. 
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Közgyűlés utasítására Várszegi Gyula, a BKV vezérigazgatója szerdán aláírta a közlekedés cég kollektív szerződésének felmondását és azt elküldte az érintett szakszervezeteknek - közölte csütörtökön a BKV.

A felmondás indoklása szerint "a kollektív szerződés olyan rendelkezéseket tartalmaz, amelyek a BKV kiélezett anyagi helyzete, a működés finanszírozásának hiánya miatt nem tarthatóak fenn, illetve olyan juttatásokat is, amelyek a társaság gazdasági erejét meghaladják, teljesítménnyel alá nem támasztott költséget jelentenek".

Sztrájkveszély

A lépés nem meglepő, Tarlós István főpolgármester november közepén tarthatatlannak nevezte, hogy a BKV-nál a fizetésen túli javadalmazásokra tízmilliárd forintokat fizettek ki évente. A városvezető akkor azt is hozzátette, akkor is felülvizsgálják a cég "igen aránytalannak mondható kollektív szerződését", ha az ottani szakszervezetek sztrájkot szerveznek.

Gyulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke pedig hétfőn kilátásba helyezte a sztrájkot. Azt mondta, ha az érvényben lévő kollektív szerződést a társaság felmondja, akkor január második felében kerülhet sor a sztrájkra. Gyulyás szerint az érdekképviseletekkel folytatott első egyeztetésen a cég vezetése olyan megállapodás-tervezetet terjesztett elő, amely törvénybe ütközik, és azt az "ultimátumot" kapták, hogy ha ezt nem írják alá, akkor a BKV felmondja a kollektív szerződést.

Tarlós István főpolgármester a közgyűlés szerdai ülése után közölte, még a héten találkozik Orbán Viktor kormányfővel, akivel a BKV problémáiról fognak tárgyalni.