Nem emelkednek jövőre a BKV tarifái

Vágólapra másolva!
74 javaslatról döntött szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Eszerint a BKV-nál érvényes kollektív szerződést felmondják, a BKV tarifáit változatlanul hagyják, és mellszobrot kap a Városligetben a dél-koreai himnusz zeneszerzője. A képviselők mégsem szavaztak a közműdíjak emeléséről, erről decemberben döntenek.
Vágólapra másolva!

Nem változnak a BKV tarifái 2012-ben, miután a fővárosi képviselők egyhangúlag elfogadták György István főpolgármester-helyettes erre vonatkozó előterjesztését. Jövőre új termékeket is bevezetnek. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) javaslata alapján január elsejétől csoportos napijegyet is lehet vásárolni, azt 2-5 ember használhatja együttes utazásra a vásárló által megszabott időponttól 24 órán át a BKV teljes vonalhálózatán, illetve a HÉV-en Budapest közigazgatási határáig. Az új jegy ára 3.100 forint lenne.

A testület döntött arról is, hogy a BKV és a szakszervezetek jelenleg érvényes kollektív szerződésének felmondását javasolja a BKV vezetőségének. Erről 21 igen és 11 nem szavazattal döntöttek. Tarlós István főpolgármester még a héten találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel, majd fogadja a szakszervezetek képviselőit.

Visszavonta a jövő évi budapesti víz- és csatornadíjakról szóló javaslatot az előterjesztő, György István főpolgármester-helyettes. A javaslatban átlagosan 3,6 százalékos ivóvízdíj-, illetve 3,84 százalékos csatornadíj-emelés szerepelt. A városvezetés december 14-én tárgyal újra a jövő évi közműdíjakról.

Két XX. kerületi szakiskola szűnhet meg a tanév végén, azok oktatási feladatait a fővárosi önkormányzat veszi át 2012. július 1-jétől, miután a Fővárosi Közgyűlés vita nélkül, 30 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett elfogadta az erről szóló előterjesztést. Az oktatási osztály állásfoglalása szerint a tanulók érdeke nem sérül, "bőven" tudnak ajánlatot adni számukra. Pesterzsébeten a fővárosi önkormányzat hét középfokú oktatási intézményt működtet, ezekben, illetve a szomszédos kerületekben működő szakiskolákban be tudják fogadni a diákokat.

Huszonnégy, az oktatásban használt ingatlan "ágazati körből való kivonásáról", azon belül tizenöt ingatlan forgalomképessé nyilvánításáról is döntött a testület (erről bővebben itt olvashat).

A dél-koreai himnusz zeneszerzője szobrot kap

A Budapesti Módszertani Szociális Központ (BMSZKI) 120 millió forint többletforrást kap működőképességének fenntartásához, és további csaknem 193 millió forintot ahhoz, hogy a hajléktalanokat ellátó két új telephelyét 2012 végéig működtethesse. Döntöttek továbbá arról is, hogy kilenc fővárosi kórház a téli időszakban összesen 67 krónikus ágyat, illetve annak finanszírozását biztosítja többletként az érintetteknek, és további 75 ágyat vállalnak az intézmények a meglévő kapacitásaik terhére.

A testület arról is határozott, hogy Dippold Péter lesz jövő évtől a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) Központi Könyvtárának igazgatója. A közgyűlés egyhangú döntése alapján az új igazgató 2012. január 1-jétől öt évig, 2016. december 31-ig vezetheti a könyvtárat.

A közgyűlés arról is döntött, hogy a Városligetben állíthatják fel An Ik Tai dél-koreai komponista, az ázsiai ország himnuszát megalkotó zeneszerző bronz mellszobrát. An Ik Tai 1938-ban kezdte meg tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneakadémián. Zeneszerzést Kodály Zoltánnál, kamarazenét Weiner Leónál, gordonkát Schiffer Adolfnál tanult, a karnagyképzőn Unger Ernő növendéke volt (erről itt olvashat).

A közgyűlés szerdai ülése 74 napirendi pont megtárgyalása után véget ért, és a legközelebb december 14-én ül össze a testület.