Februárban tárgyalja az Európai Bíróság Sólyom kitiltását Szlovákiából

Vágólapra másolva!
A magyar kormány szerint nem lett volna szabad a szlovákok által emlegett uniós irányelv alapján megtagadni két éve Sólyom László akkori köztársasági elnöktől, hogy belépjén Révkomáromba. Az Európai Bizottság szerint Szlovákia nem sértette meg a polgárok szabad mozgására vonatkozó uniós rendelkezéseket.
Vágólapra másolva!

Február elsejére tűzte ki az Európai Bíróság annak a beadványnak a tárgyalását, amelyet Magyarország nyújtott be Szlovákia ellen, mert 2009. augusztus 21-én nem tette lehetővé Sólyom László akkori köztársasági elnök belépését Révkomáromba. A köztársasági elnök akkor példátlan, a két szövetséges állam viszonyában megmagyarázhatatlan és kimenthetetlen lépésnek nevezte, hogy megtagadták tőle a belépést az országba, ahol részt vett volna Szent István szobrának leleplezésén

A magyar kormány annak idején úgy vélte, hogy a Pozsony által emlegetett uniós irányelv alapján nem lett volna szabad megtagadni a magyar köztársasági elnök beutazását. A luxembourgi székhelyű uniós bíróság megkeresését Magyarország először az Európai Bizottságtól kérte, de a brüsszeli végrehajtó szerv úgy ítélte meg, hogy Szlovákia nem sértette meg az EU-jognak a polgárok szabad mozgására vonatkozó rendelkezéseit. Az unió történetében mindössze öt esetben volt példa arra, hogy egy tagállam közvetlenül perelt be egy másik tagállamot.