Megkapják a vasutasok a MÁV Cargo privatizációjából nekik járó pénzt

Vágólapra másolva!
Kifizeti a kormány a MÁV Cargo eladásából a vasutasoknak járó privatizációs bevételt, az idén egymilliárd, a következő két évben négymilliárd forintot. Az erről szóló megállapodás szerdai aláírásán Orbán Viktor miniszterelnök nemzetstratégiai hibának nevezte a jövedelmező üzletág eladását, és hozzátette, előbb-vagy utóbb a MÁV-nak ismét lesz teherszállítása.
Vágólapra másolva!

A kormány kifizeti a MÁV Cargo eladásából a vasutasoknak járó privatizációs bevételt - erről írt alá nyilatkozatot Orbán Viktor miniszterelnök és Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) elnöke szerdán Budapesten, a MÁV-Gépészet kocsijavító műhelyében.

Orbán Viktor miniszterelnök az aláírás alkalmából kiemelte, súlyos nemzetstratégiai hiba volt, hogy az előző kormány eladta a MÁV Cargót, hiszen a vasúti teherszállítás jövedelmező üzletág. A miniszterelnök kijelentette, hogy előbb-utóbb a MÁV-nak ismét lesz teherszállítása, mert a nélkül nehéz elképzelni, hogyan lehet talpra állítani a nyakig eladósodott vállalatot.

Gaskó István elmondta, a hosszú küzdelem eredményesen zárult le a megállapodással, az Orbán-kormány biztosítja a kifizetés fedezetét. Az idén 1 milliárd forintot, 2012-ben és 2013-ban 4 milliárd forintot ad a vasutasoknak járó kifizetésre.

A vasúti dolgozok úgy érzik megérdemlik ezt a pénzt, hisz a Cargoért "ők dolgoztak" és karácsonyra minden családnak jól fog jönni a körülbelül 30 ezer forint. Orbán távozáskor egy mozdonyt kapott ajándékba a VDSzSz elnökétől, hogy "mindig jussanak eszébe" a vasutasok. Az erről szóló videót itt nézheti meg:

Az egymilliárd, illetve a négymilliárd forintos szám már a pénteki Magyar Közlönyben is megjelent. Ezután Bárány Balázs, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) alelnöke az [origo]-nak azt mondta, hogy "Orbán Viktor már ellenzéki politikusként is jogosnak tartotta követelésünket, hogy a MÁV Cargo privatizációja után minden vasutas kapjon nettó 250 ezer forintot. Ez most valósul meg" - tette hozzá Bárány.