Legyőzte az ellenzék a Fideszt a végtelen parlamenti vitában

Varga László, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) képviselője beszél a munka törvénykönyvének részletes vitájában, az Országgyűlés plenáris ülésén, parlament
Vágólapra másolva!
Az ellenzéki pártok megakadályozták, hogy a parlamentben elhalasszák a Munka törvénykönyvéről szóló vitát, amely egész éjszaka zajlott. Lázár János fideszes frakcióvezető azt javasolta, hogy pénteken folytassák a vitát, de a kormánypártoknak nem volt elegendő többségük, hogy ezt elfogadtassák. Végül az ülést levezető elnök lezáratta a vitát, az ellenzéki pártok tiltakozása ellenére.
Vágólapra másolva!

"Hasonlóra még nem sok példa volt" - mondta a hétfő éjszaka folyó parlamenti vitáról Ujhelyi István országgyűlés szocialista alelnöke. Ujhelyi arra utalt, hogy a Munka törvénykönyvének egész éjszaka tartó vitája miatt az országgyűlés nem tudta megkezdeni a kedd reggel 8 órakor a következő ülését, amelyet Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter felszólása indított volna. Az országgyűlés hivatalának több munkatársa is azt mondta az [origo]-nak, hogy hasonlóra nem emlékeznek az elmúlt húsz évből.

Nyakó István MSZP-s képviselő kedd hajnalban minderről azt mondta, hogy nyílt obstrukció a részükről a Munka törvénykönyv vitájának kedd reggelig történő elnyújtása. Az ellenzéki párt azon kívül, hogy nem értett egyet a törvény céljaival, arra is fel akarta hívni a figyelmet, hogy a kormánypárti többség éjszakára tette a javaslat megvitatását. A törvényjavaslat vitája ugyanis hajnali negyed 3-kor kezdődött el.

Az ellenzéki pártok - az MSZP mellett a Jobbik és az LMP - úgy nyújtották el a javaslat vitáját, hogy nem szavazták meg Ujhelyi István levezető elnöknek azt a javaslatát, hogy a törvénytervezethez benyújtott közel 700 módosító javaslatról egyszerre tárgyaljanak. Ezt azért tudták megoldani, mert éjszaka több ellenzéki politikus volt jelen, mint kormánypárti.

Délelőtt rendezte sorait a Fidesz

Reggel a Fidesz frakcióvezetője, Lázár János azt javasolta, hogy halasszák el péntekre a Munka törvénykönyvéről szóló vita folytatását, de a házszabálytól való eltéréshez az ellenzék egy részének a támogatására is szükség lett volna. Mivel az ellenzék nemmel szavazott, így folytatódott az éjszaka kezdődött vita, amelyet fél 12 körül igyekezett lezárni az ülést levezető Jakab István fideszes képviselő. A kormánypárti többség megszavazta a lezárást, ami ellen az ellenzék hevesen tiltakozott.

A lezárás előzménye az volt, hogy Lázár János ügyrendi javaslatára a parlament úgy döntött, hogy a vitát egy szakaszban folytatja le. Ez - mint az MTI rámutatott - akkor vált fontossá, amikor a vita lezárását kezdeményező indítvány érkezett. Ezt 219 igen szavazattal, 33 nem ellenében elfogadta a parlament. Így erről egyetlen szavazással dönthetett az országgyűlés, ellenkező esetben viszont a száz vitaszakaszt egyenként kellett volna lezárni.

A vita lezárására a házszabály akkor ad lehetőséget, ha minden képviselőcsoportnak, illetve az elsőként szólásra jelentkezett független képviselőnek lehetősége volt álláspontja kifejtésére. Ekkor az indítvány előterjesztője vagy legalább tíz képviselő írásban javasolhatja a vita lezárását. Részletes vitában azonban a vita lezárása csak a tárgyalás alatt álló részre vonatkozhat. Jakab István levezető elnök azt nem ismertette, hogy a vita lezárását célzó indítványt kik nyújtották be.

Több ellenzéki, mint kormánypárti

A kormány részéről mindössze hét képviselő, többek között Aradszki András, Spaller Endre, Kara Ákos, Kontur Pál, Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár, Ékes József volt jelen az éjszakai vitában. Ezzel szemben az MSZP-ről részéről 15-20 képviselő, többek között olyan ismertebb politikusok, mint Lendvai Ildikó, Lamperth Mónika, Kiss Péter ült az ülésteremben. Rajtuk kívül a három jobbikos és egy LMP-s képviselő is jelent volt az éjszaki vitán.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Mivel az ellenzék leszavazta, hogy egy csomagban tárgyalják meg a módosító javaslatokat, a törvényjavaslat logikájának megfelelőn száz szakaszra bontották a vitát. Harangozó Tamás MSZP-s képviselő az [origo]-nak azt mondta, hogy ezt követően a szocialista képviselők folyamatos gombnyomásokkal jelezték felszólási igényüket, így reggel nyolc órára a második vitaszakaszig jutottak el. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője ekkor a házbizottság összehívását kezdeményezte, ahol arra tett javaslatot, hogy pénteken folytatódjon a munka törvénykönyvének a vitája.

Visszaverték a kormánypárti próbálkozásokat

Kaufer Virág LMP-s képviselő, aki szintén jelen volt a reggelig tartó vitán az [origo]-nak azt mondta, hogy a kormánypárti képviselők háromszor is kísérletet tettek az obstrukció befejezésre, ezt azonban mind a három alkalommal vissza tudták verni, mivel a kormánypárti képviselőkkel szemben biztosítani tudták a többséget. Kaufer szerint úgy sikerült elérni, hogy először fogott össze a három ellenzéki párt, az MSZP, az LMP és a Jobbik. A politikus szerint a vita jellegét többek között az is mutatta, hogy négy és fél órát beszéltek például a törvény céljáról.

A Fidesz frakciója egyelőre nem keres felelősöket amiatt, hogy éjjel nem volt elég kormánypárti képviselő az ülésteremben és ezért az ellenzék képletesen "átvehette a hatalmat" az ülésen - mondta az [origo]-nak egy névtelenséget kérő fideszes képviselő. "Valóban nem kalkuláltunk azzal, hogy itt maradnak reggelig, de akkor sem lett volna más a helyzet, ha többen vagyunk, időkeret nélküli tárgyalásban egy javaslat vitája ugyanis addig tart, ameddig van hozzászóló" - mondta a párt első vonalába tartozó politikus. A történteket azonban állítása szerint emiatt nem is saját kudarcukként értékelik a frakcióban, hanem úgy, hogy az ellenzék visszaélt a kormánypártok gesztusával, amellyel lehetővé tette, hogy a Munka törvénykönyének vitáját időkeret nélkül tárgyalja a parlament. "A tanulságot azért levonjuk: legközelebb nem teszünk ilyen engedményeket" - tette hozzá a képviselő.

A jelenlegi ciklusban többször is előfordult, hogy egy törvényjavaslat vitája a hajnali órákig tartott. Június 16-án például az eljárás jogi törvény vitája tartott hajnali háromnegyed 6-ig. Az ülésről Répássy Róbert igazságügyi államtitkár korábban azt mondta, hogy rendkívüli volt a helyzet, de nem példa nélküli, évente 1-2 alkalommal előfordul, hogy hajnalig tartanak az ülések. Ekkor azonban a hétfőn éjszakai ülés miatt nem borult fel a keddi napirend.

Az ellenzéki pártok már ekkor is kifogásolták, hogy több fontosabb törvényjavaslat vitája az éjszakai órákba nyúlik, amikor alig vannak képviselők az ülésteremben. Kövér László házelnök pedig júliusban az [origo]-nak azt mondta: nem tartja normálisnak, hogy többször is hajnalban kellett a parlamenti vitákat lefolytatni, az ehhez hasonló helyzetek ugyanis a minőségi munkát nem minden esetben teszik lehetővé.