Nem engedték be a magyar légtérbe az iráni külügyminiszter gépét

Vágólapra másolva!
Állítólag technikai problémák miatt nem engedték be az iráni külügyminisztert szállító repülőt Magyarország légterébe. Az eset miatt az iráni külügyminisztérium bekérette a teheráni magyar nagykövetet. Az engedély elmaradásának információink szerint állítólag az volt az oka, hogy nem volt elérhetők a magyar illetékesek, a magyar Külügyminisztériumban ugyanakkor az [origo]-nak azzal indokolták a döntést, hogy a gép nem felelt meg valamennyi szükséges feltételnek.
Vágólapra másolva!

Az iráni külügyminisztert szállító repülőgéptől a magyar hatóságok megtagadták az engedélyt a magyar légtérbe való belépéshez - jelentette hétfőn az iráni sajtó. Az ISNA hírügynökség úgy tudja, hogy emiatt a külügyminisztériumba kérették Magyarország teheráni nagykövetét, magyarázatot kérve a lépésre.

Egy, az ISNA által idézett külügyi forrás szerint "nem meggyőző" az a budapesti állítás, amely szerint a lépés hátterében technikai problémák álltak. Ali Akbar Szálehi Hollandiába tartott, hogy részt vegyen a vegyi fegyverek betiltásáért küzdő szervezet ülésén.

A perzsa nyelvű Fardanews hírportál szerint Magyarország az utolsó pillanatban tagadta meg a légtérbe való belépést az iráni nagykövet gépétől. Az iráni Fars hírügynökség szerint az iráni külügyminiszter az események után lemondta hollandiai utazását.

A magyar Külügyminisztérium az [origo] kérdésére megerősítette: a magyar hatóságok nem adták meg az átrepülési engedélyt az iráni külügyminiszter gépének, "mivel az nem felelt meg valamennyi szükséges feltételnek". A tárca szerint a döntés a repülésbiztonságra vonatkozó uniós szabályok, valamint a hatályos magyar eljárási rend figyelembevételével született meg, a döntésről pedig tájékoztatták a iráni felet.

Egy, az ügyhöz közel álló, névtelenséget kérő diplomáciai forrás ugyanakkor az [origo]-nak azt mondta, hogy az irániak pénteken kérték az engedélyt a magyar hatóságoktól, de azt a választ kapták, hogy a hétvégi munkaszünet miatt nem tudják kiadni. A forrás szerint az irániakat meglepte a döntés, mert az engedélyt megkapták Németországtól, Ausztriától, Romániától és Bulgáriától is.

A magyar Külügyminisztérium újbóli erre csak annyit reagált, hogy megismételte korábbi közlését, amely szerint "a kérdéses repülőgép a repülésbiztonságra vonatkozó, Európai Bizottsági rendeletben foglaltak miatt nem kaphatott átrepülési engedélyt. Ez volt a döntő szempont".