BKV-sztrájk lehet január második felében

Vágólapra másolva!
A BKV egyik érdekvédelmi szövetségének képviselője szerint a BKV felmondhatja az érvényben lévő kollektív szerződést, Gulyás Attila szerint azonban ez BKV-sztrájkhoz vezethet.
Vágólapra másolva!

Január második felében sztrájk lehet a BKV-nál, ha a cég felmondja az érvényben lévő kollektív szerződést - mondta a BKV egyik érdekvédelmi szövetségének elnöke hétfőn. Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke azt mondta, az első tárgyaláson a cég vezetése olyan megállapodástervezetet terjesztett elő, amely törvénybe ütközik, és azt az "ultimátumot" kapták, hogy ha ezt nem írják alá, akkor a BKV felmondja a kollektív szerződést. Tarlós István a múlt héten túlzásnak nevezte, hogy fizetésen túli javadalmazásra több mint tízmilliárd forintot fizettek ki a BKV-nál, ezért, mint mondta, akkor is felülvizsgálják a vállalat kollektív szerződését, ha a szakszervezetek sztrájkot hirdetnek.

A tervezetben azt kérik, hogy a szerződés felmondási határideje 60 nap legyen, de a törvény szerint ez 90 nap. Szintén törvénysértő a megállapodás másik része, amelyben azt rögzítenék, hogy az új szerződés alapjául az új munka törvénykönyvében szereplő juttatásokat tekintik mértékadónak. Ez azért aggályos pont Gulyás Attila szerint, mert jelenleg nem az új munka törvénykönyve van érvényben, és az rosszabb juttatásokat is biztosítana, mint a hatályban lévő.

A szakszervezeti vezető szerint ha aláírják a megállapodást, akkor az semmisnek tekinthető, mivel törvényellenes. A felmondás után egyeztetéseket kell kezdeményezni az új kollektív szerződésről, és ennek folyamán a szakszervezetek minden nyomásgyakorló eszközt be fognak vetni, így a sztrájk sem kizárható. Mint mondta, erre legkorábban január második felében nyílhat lehetőség, mivel a bejelentés után a bírósági átfutási idő mintegy másfél hónap. A szakszervezetek várhatóan szerdán ülnek újra tárgyalóasztalhoz a BKV vezetőségével.