Matolcsy benyújtotta az új államháztartási törvényt

Vágólapra másolva!
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter benyújtotta a parlamentnek az új államháztartási törvény tervezetét. Eszerint a társadalombiztosítás a költségvetés részévé válik, viszont külön rendszerben marad meg az önkormányzatok költségvetése.
Vágólapra másolva!

Az elkülönített állami pénzalapok, valamint a társadalombiztosítás alapjai a költségvetés központi alrendszerébe olvadnak, viszont másik alrendszerként megmarad az önkormányzati - egyebek mellett ezt tartalmazza az új államháztartási törvény tervezete, amelyet pénteken terjesztett az Országgyűlés elé Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, a javaslat a parlament honlapján jelent meg.

"Az 1992-ben hozott államháztartási törvény mára áttekinthetetlenné vált, továbbá az Alaptörvény is tartalmaz olyan szabályokat, amelyek új struktúrában felépülő törvényt igényelnek" - olvasható a törvényjavaslat indoklásában. A korábbi szabályozott területek egy része is kikerül az államháztartási alapszabályból, például nem esik szó benne a ppp-beruházások elszámolásáról, és arról sem, hogy fedezet nélkül nem lehet közbeszerzést kiírni. Viszont generális szabály lesz az, hogy előirányzati fedezet nélkül semmilyen engedéllyel nem lehet kötelezettséget vállalni.

Az új törvényjavaslat keret jellegű, a részleteket kormányrendeletek tartalmazzák majd.