Államosítással oldaná fel az esztergomi patthelyzetet Navracsics

Vágólapra másolva!
A megyei önkormányzatokhoz hasonlóan állami kézbe vetetné Esztergom legjelentősebb közintézményeit - köztük a gimnáziumot és a városi kórházat - az a törvényjavaslat, amelyet egyszerű fideszes képviselőként nyújtott be a parlamentnek Navracsics Tibor közigazgatási miniszter és államtitkára, Szabó Erika. A tárca már régebb óta kereste a megoldást, hogy az eladósodottsága miatt működőképessége határára ért városban kialakult politikai patthelyzet ne legyen hatással az intézményekre. A kormány még nem adta áldását a javaslatra.
Vágólapra másolva!

Esztergom egyes intézményeinek átvételéről nyújtott be törvényjavaslatot pénteken az országgyűlésnek Navracsics Tibor közigazgatási miniszter, Szabó Erika, a közigazgatási tárca önkormányzatokért felelős államtitkára és Czunyiné Bertalan Judit, a Komárom-Esztergom megyei kormányhivatal vezetője. Az indítvány szövege szerint a lépésre "a városi polgárok közszolgáltatásokkal való ellátásának maradéktalan biztosítása, az ellátások színvonalának emelése, egységessége és az intézmények hatékonyabb, költségtakarékosabb fenntartása érdekében" van szükség.

A javaslat szerint 2012 . január 1-jétől összesen hét intézményt, a Dobó Katalin Gimnáziumot, a Balassa Bálint Múzeumot, a Glatz Gyula Szociális Központot, a Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola és Szakiskolát, a Körösy László Középiskolai Kollégiumot, a Szent Imre Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskolát, valamint a Vaszary Kolos Kórházat venné át az állam az intézmények adósságállományával együtt, hasonlóan ahhoz, ahogyan a két héttel ezelőtt elfogadott, alkotmánymódosítást is igénylő törvénnyel a megyei fenntartású intézmények is állami kézbe kerültek.

A közigazgatási minisztérium az [origo] információi szerint hetek óta lobbizott a kormánynál az esztergomi intézmények átvételéért, eddig eredménytelenül. A három kormánytisztviselő végül az e heti fejlemények hatására - a városban szerda óta szünetelt a közétkeztetés, és lekapcsolták a közvilágítást, végül a képviselő-testület pénteki ülésén megállapodtak, hogy a szolgáltatások helyreállítása érdekében rendezik a tartozásokat - döntött úgy, hogy nem vár a kormányra, és egyszerű képviselőként benyújtja a javaslatot.

Mivel a kormány és a kormánypárti frakciók csak a jövő héten foglalnak majd állást a kezdeményezésről, a javaslatról, ha megkapja egyáltalán a politikai támogatást, házszabálytól való eltéréssel is csak leghamarabb két hét múlva szavazhatnak a képviselők a parlamentben.

A törvényjavaslat szöveges indoklása szerint "az intézmények működtetéséhez az esztergomi önkormányzat nem rendelkezik megfelelő költségvetési forrással, amelynek biztosítását a önkormányzat törvénysértő és így alkotmányellenes működése tovább nehezít. A kialakult helyzet pedig mára már a feladatellátást veszélyezteti, akadályozza, és hátrányosan érinti az ellátottak, a szolgáltatást igénybe vevő polgárok érdekeit." A javaslat célja, hogy az önkormányzat intézményei állami irányítás alá kerüljenek, és ezzel az intézményekben a feladatellátás, az állampolgárok, ellátottak számára nyújtott szolgáltatás ne függjön Esztergom fizetőképességének alakulásától.