Pokorni kommunista jelmondatokkal vágott oda Hoffmannak

Vágólapra másolva!
Rákosi és Kádár jelmondatait idézte Pokorni Zoltán fideszes oktatási politikus a köztévében, amikor Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár pénteki szavaira reagált. Hoffmann arra utalt, hogy Pokorni kritikáival a "Gyurcsány-Bajnai-kormány restaurációját" támogatja.
Vágólapra másolva!

"Az ilyen erős kifejezések mindig a gyengeségre utalnak" - mondta Pokorni Zoltán az MTV A lényeg című műsorában Hoffmann Rózsa szavaira válaszolva, aki szerint: aki a "közoktatási átalakítást ellenzi, az a Gyurcsány-Bajnai-kormány restaurációját készíti elő".

Ezzel folytatódott a két kormánypárti oktatáspolitikus vitája. Pokorni pénteken egy oktatási konferencián közölte, hogy nem ért egyet az iskolák állami átvételével, az egész napos iskola koncepcióban szereplő változatával és a pedagógusi életpályamodellel - a Hoffmann államtitkársága által elkészített koncepció három kulcselemével.

Pokorni Zoltán fideszes oktatási politikus azt mondta a köztévében a "Gyurcsány-Bajnai-restaurációs" megjegyzésre, hogy "hallottunk már ilyen mondatot: aki nincs velünk, az ellenünk van. Ennél még a Kádár-kor kommunistái is okosabbak voltak, mert ők úgy fogalmaztak, hogy aki nincs ellenünk, az velünk van." (Előbbi jelmondatot Rákosi Mátyás használta, utóbbit Kádár János 1961-ben.)

A műsorban Pokorni kritizálta a közoktatási törvénytervezet több pontját, például az egész napos iskola bevezetését, amely a tervezetből szerinte kiolvasható, "muszáj-napközinek" nevezte. Szerinte nem szabad hirtelen bevezetni, pénz, idő és munka kell az egész napos iskola fejlesztéséhez. A tervezethez tartozó háttérszámításokban az szerepel, hogy több mint 600 felső tagozatot szüntetnének meg, Pokorni szerint azonban ez nem reális, mert az érintett gyerekeket az iskolarendszer nem tudná felszívni.

Hoffmann Rózsa államtitkár egy szombati győri oktatási konferencián azt mondta, nincs markáns nézetkülönbség a kormányoldalon belül a köznevelési törvénnyel kapcsolatban. Megjegyezte ugyanakkor, egy hónappal ezelőtt javasolta Pokorni Zoltánnak, hogy egy televíziós vitában ütköztessék álláspontjukat, de ő kitért ez elől.