Miskolcon és Debrecenben elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát

Vágólapra másolva!
A kedvezőtlen levegőminőségi adatok miatt a hatóságok arra kérik a miskolci és debreceni lakosokat, hogy lehetőleg ne használják az autójukat. A két városban tilos az avar és minden más kerti hulladék égetése.
Vágólapra másolva!

A levegő minőségének romlása miatt Miskolc polgármestere hétfőn elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát - tájékoztatta Dobos Tímea, a polgármesteri hivatal szóvivője az MTI-t. A szálló por (PM10) koncentrációja túllépte a tájékoztatási küszöbértéket a Búza téren, valamint a Lavotta utcán üzemelő automatikus mérőállomáson, ezért vált szükségessé a szmogriadó tájékoztatási fokozatának elrendelése - közölte a szóvivő.

A légszennyezettség további romlását elkerülendő Miskolc vezetése arra kéri a városlakókat, hogy lehetőség szerint inkább autóbusszal, villamossal, ne személygépkocsival - főleg dízelmeghajtásúval - utazzanak. Ugyancsak kérik, hogy ha tehetik, ne szénnel és fával tüzeljenek, és kerüljék el a porképződéssel járó tevékenységek végzését. Az avar és kerti hulladék égetése a kedvezőtlen levegőminőségi adatok miatt tilos.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a szélmentes idő és a helyenként előforduló ködképződés miatt további romlás várható Miskolc levegőjének minőségében. A szmogriadónak két fokozata van. A főpolgármester, illetve a polgármesterek kötelesek tájékoztatni a lakosságot, ha a szálló por koncentrációja két egymást követő napon három mérőállomáson napi átlagban meghaladja a tájékoztatási küszöbértéket, a köbméterenkénti 75 mikrogrammot. Ha pedig a szálló por mértéke két egymást követő napon, három mérőállomáson napi átlagban a köbméterenkénti 100 mikrogrammos riasztási küszöbértéket is meghaladja, és nem várható az időjárásban változás, riasztást kell elrendelni.

A szálló por légköri koncentrációjának emelkedése miatt hétfőn Debrecenben is elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát - tájékoztatta Vígh Vanda, a városháza sajtóreferense az MTI-t. A város vezetése arra kéri a városlakókat, hogy kerüljék a személygépjárművek, főként a dízel üzeműek használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan. Fontos továbbá, hogy mellőzzék minden kerti zöldhulladék kültéri égetését.

Debrecenben a szálló por koncentráció jelenlegi értéke miatt egyelőre nem indokolt a szmogriadó elrendelése, de a meteorológiai előrejelzések szerint időjárás-változás a következő napokban nem várható, így a levegőminőség romlása folytatódhat - ismertette a sajtóreferens.