A fejekben bukik el a kormány harca a szaporodó Magyarországért

csökken a népesség magyarországon, nő a szegények és képzetlenek aránya, elöregedő társadalom
Vágólapra másolva!
Miközben a napokban átlépi a hétmilliárdot a Földön élő emberek száma, a magyar népesség fogy, száma 2100-ra akár a mostani felére is csökkenhet. Az [origo] által megkérdezett kutatók szerint ebben nincs semmi ijesztő, egy ötmilliós ország is lehet jó hely. Sokkal nagyobb baj, hogy úgy tűnik, fejben nem vagyunk felkészülve arra, hogy a legjobbat hozzuk ki a helyzetből.
Vágólapra másolva!

A föld népessége dinamikusan növekszik, és a napokban átlépi a hétmilliárdot. Ezzel szemben Magyarországon harminc éve folyamatosan és egyre gyorsuló ütemben kevesebben élnek, most már évente eltűnik az országból egy kisvárosnyi ember. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a csökkenés 1980-ban kezdődött, akkor 10 millió 709 ezren éltek az országban. A legfrissebb, október 25-én publikált gyorsjelentés szerint augusztus végén 9 millió 965 ezer fő volt Magyarországon a becsült népsség, azaz az elmúlt harminc évben eltűnt nyolcszázezer ember. A sokak által lélektaninak tekintett tízmilliós határt tavaly lépte át az adat. A nyugdíjrendszer fenntarthatóságának vizsgálatához készült különböző népesedési modellek szerint 2100-ra 7 millió környékére csökkenhet az ország népessége, de van olyan forgatókönyv is, amely szerint alig haladja majd meg az 5 milliót.

"Sok nép a királynak dicsősége, de a fogyó nép szégyene annak" - idézte szabadon a Példabeszédek könyvét Orbán Viktor 2004 októberében Nagyváradon az "Áldás, népesség" című konferencián. Orbán már első kormányzása idején is kiemelt célnak tartotta a népességfogyás fékezését vagy megállítását, és "bő gyermekáldást" kívánt az uniós népesség- és családügyi minisztereknek is, amikor idén áprilisban, a magyar EU-elnökség keretében informális tanácskozásra hívta őket Gödöllőre, hogy "működő" ötleteket kérjen, mit tehetne a kormány a népességfogyás megállítására.

"Magyarországon nemzedékek nőttek fel abban a tudatban, hogy Magyarország helye a nemzetközi politikában és nemzetközi versenyben azáltal is kijelölhető, hogy mi egy olyan ország vagyunk, amelynek a népessége 10 millió fölött van" - mondta akkor nyitó beszédében Orbán, aki szerint nem lehet versenyképes egy olyan nemzet, amelynek csökken a népessége, ezért meg kell fordítani a trendet.

A kormánypártok most is kiemelt feladatuknak tekintik a népességfogyás megállítását. A családjogi törvényt előkészítő kisebbik kormánypárt, a KDNP képviselői szerint az új családjogi kódex segíti majd a gyermekvállalást, felmerült például, hogy bizonyos kedvezmények csak két gyerek után járjanak a családoknak, mert az első gyerek megszületésével sok családban nincs gond, ez azonban nem elég a népességszám növeléséhez (részletek itt). De több tavaly bevezetett adóváltozás is a gyerekvállalást hivatott serkenteni. A családi adókedvezmény például arányaiban is magasabb a több, mint a kevesebb gyereket nevelőknél.

A szürkeállományban van a nemzet ereje

"Önmagában annak, hogy hányan vagyunk, nincs gazdasági vagy társadalmi következménye. Vannak országok, amelyek ötmillió lakossal is kiválóan működnek, máshol 15 millióan sem tudnak eredményeket elérni" - mondta az [origo]-nak a népességfogyás és a versenyképesség kapcsolatáról Katona Tamás demográfus, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezetője. Ezzel minden megkérdezett kutató egyetértett. Fehér Csaba nyugdíjszakértő szerint néhány különleges esetben, például nagyon kicsi, egymillió fő alatti országoknál a gazdasági teljesítmény összefügg a népességszámmal, de ezekben az országokban sem az a baj, hogy kevesen vannak, hanem hogy bizonyos képességek, tudások szükségszerűen hiányoznak, például egy ilyen kis országban nem biztos, hogy van agysebész.

Forrás: MTI/Ujvári Sándor
Évente egy kisvárosnyi emberrel kevesebben születnek, mint amennyien meghalnak

"Önmagában az, hogy kevesen vagyunk, nem jelent semmit. A kérdés az, hogy a népesség képes-e arra, hogy jólétet teremtsen" - mondta Fehér. Példaként Svájcot említette: kevesebben vannak, öregebbek, mint a magyarok, az erőforrásaik is szűkösebbek, mégsem fenyegeti őket az elszegényedés. Szerinte ez is jól példázza, hogy a képzettség és a munkerőpiaci sajátosságok, például a mobilitás tesz egy országot versenyképessé.

"Régen a föld, aztán a bányák és a gyárak számítottak, ma a szürkeállomány határozza meg egy nemzet erejét. A népességszám és a gazdasági teljesítmény között nincs egyenes összefüggés, de a képzettség és a felkészültség már komoly tényező" - mondta az [origo]-nak Besenyei Lajos egyetemi tanár, a Miskolci Egyetem Üzleti Statisztika és Előrejelzési tanszékének vezetője is.

Megváltozik az ország etnikai összetétele

Besenyei szerint a népességcsökkenés "kétségtelenül nagy probléma", de nem önmagában azért, mert kevesebben leszünk, hanem azért, mert a társadalom összetétele is megváltozik. A föld lakosságának növekedése sem azért aggasztó szerinte, mert nincs már hely, vagy elfogynak az erőforrások: vannak számítások, amelyek szerint tízmilliárd ember is elférne a földön - mondta. A baj az, hogy ennek a hétmilliárd embernek durván a háromnegyede a "szegény délhez" tartozik, folyamatosan nő a szegények aránya, és ez óriási feszültségeket okoz.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor
Egyre nő a szegények száma

A magyar társadalom arányai is hasonló irányban változnak - mondta. Besenyei szerint a KSH felmérései is bizonyítják, hogy a cigány nők átlagosan több gyereket szülnek, mint a magyarok, így arányuk is folyamatosan nő a népességen belül. A föld népességének elszegényedését már 1968-ban megállapította a Római Klub, mégsem történt azóta semmi. "Egy segélykoncert semmit nem old meg, mint ahogy mi sem jutunk ötről a hatra a cigányok helyzetének rendezésével" - mondta. A szegények arányának növekedése nem csak a gazdasági teljesítőképességet rontja, de komoly társadalmi feszültségeket is szül.

"Kétségtelen, hogy az ország etnikai összetétele meg fog változni, de annak idején befogadtuk a kunokat is, mégsem történt tragédia" - mondta erről a jelenségről Fehér Csaba, aki szerint a népességszám csökkenése miatti kesergés mögött sokszor "szalonrasszizmus" van.

Fél gyereket vállalni sok magyar

Elvileg egy hétmilliós Magyarország is lehetne virágzó ország, de a népességfogyás mögött nemzeti érzelmek és pszichológiai tényezők is meghúzódnak - mondta Besenyei. Szerinte a magyarok pesszimizmusában az is közrejátszik, hogy olyan nemzet vagyunk, amelyik "fokozatosan lefele halad". "Ez rátelepszik a nemzet gondolkodásmódjára, visszaveti a lelkesedést. Kínában a folyamatos növekedés miatt óriási lendület, dinamizmus van a társadalomban, ez meglátszik a teljesítményükön is" - mondta.

A népességfogyás oka látszólag nagyon egyszerű: kevesebb gyerek születik, mint amennyien meghalnak. Ha a népességfogyás miatt önmagában nem is kellene, a jelenség mögött megbújó okok miatt lehet aggódni - mondta Katona Tamás demográfus.

Újdonság a magyar társadalomban a kutató szerint, hogy megjelent az akaratlagos gyermektelenség, tehát vannak olyanok, aki tudatosan döntenek úgy, hogy nem vállalnak gyereket. Katona szerint probléma az, hogy a magyar családok többségében nem ezért nem születnek gyerekek. "Több kutatás bizonyította, hogy a fiatalok nem utasítják el a gyerekvállalást, több gyereket szeretnének. Aztán hiába tervezik, főleg anyagi okok miatt addig halogatják, amíg kicsúsznak az időből. Nyomasztják őket az anyagi körülmények, féltik a karrierjüket, később pedig már nem tudnak mit tenni " - mondta. Szerinte ezek a folyamatok és érzések nem csak a gyerektelenül maradó párokra, hanem az egész társadalomra rossz hatással lehetnek.

Karrier és gyerek kell a nőknek

A kormányok általában anyagi ösztönzőkkel próbálják segíteni a gyerekvállalást, de a kutatók szerint ezek sem lesznek feltétlenül sikeresek. "Azokban az országokban, ahol bőkezű az állam és magas a szociális ellátás szintje, könnyebben vállalnak gyereket a fiatalok. De ez csak addig igaz, amíg a gyermeket értéknek tartja a társadalom" - mondta az [origo]-nak Pongrácz Tiborné, a Népességtudományi Kutatóintézet igazgatója. Pognráczné szerint Németországban, ahol a tudatos gyermektelenséget már elfogadja a társadalom, és magas azoknak az aránya, akik így döntenek, hiába próbálja az állam anyagi ösztönzőkkel gyerekvállalásra bírni a nőket.

Már az első Orbán-kormány idején felállított, és a miniszterelnök vezetésével évekig működő népesedési kormánybizottság jelentésében is az szerepelt, hogy a népességcsökkenés megállításában kulcskérdés az, hogy a nőknek nem úgy kell feltenni a kérdést, hogy karrier vagy gyerek, hanem azt kell segíteni, hogy karrierjük és gyerekük is legyen - mondta Besenyi Ferenc, aki szakértőként tagja volt a bizottságnak. "Tanult, egyetemet végzett nőket nem lehet arra kényszeríteni, hogy dobják félre a szakmai céljaikat, és maradjanak otthon. Kiesnek a munkaerőpiacról és végük van" - mondta Besenyei. A bizottság "azóta is szekrényben porosodó" jelentésében azt tanácsolták a kormánynak, hogy a részmunkaidős foglalkoztatást és a távmunka elterjedését támogassa, hogy a nők bátrabban vállaljanak gyerekeket.

Az unokázás segít

Nehézségeket okoz a fejlett társadalmakban az is, hogy miközben egyre kevesebb gyerek születik, az egészségügyi ellátórendszer fejlettségének köszönhetően az idősek egyre tovább élnek. Ez a társadalom elöregedéséhez és ahhoz vezet, hogy néhány évtizenden belül tarthatlanná válnak a jelenlegi nyugdíj- és egészségügyi rendszerek, mert nem lesz, aki megtermelje az idősek elltátáshoz szükséges jövedelmet. Ez - a nyilvánvaló gazdasági nehézségek mellett - újabb társadalmi feszültségeket szít majd a nyugdíjas korú és az aktív népesség között. "Ráadásul egy elöregedő társadalomnak a dinamikája is rosszabb, kevésbé nyitott vagy fogékony az újra" - mondta Pongrácz Tiborné.

Forrás: MTI/Nagy Ágnes
Az idősek arányának növekedése nem feltétlenül gátolja a növekedést

Az Európai Unióban elfogadott megoldásnak számít, hogy a hiányzó fiatal népességet bevándorlókkal pótolják, de Pongráczné szerint ez nem megoldás. "A bevándorlás feszültségeket okoz a társadalomban, és drága is, mert asszimilálni, oktatni kell a bevándorlókat" - mondta, és példaként a Franciaországban és Norvégiában is felszínre törő ellentéteket említette.

A bevándorlók ráadásul nem feltétlenül képzettek, konyhai mosogatók és mosodások pedig hiába jönnek sokan, ők nem fogják fellendíteni a gazdaságot. Fehér Csaba nyugdíjkutató szerint az elöregedő társadalom is csak extrém esetekben válik a társadalom fejlődésének korlátjává. "Az én hetvenéves édesanyám nem úgy és nem olyan hetvenéves, mint az ő édesanyja volt hetvenéves korában. Ha a gazdaság nem bányászatra, fizikai munkára épül, hanem a szolgáltatások felé mozdul el, akkor nem biztos, hogy egy mai hatvanéves embernek kisebb a termelőereje, mint egy ötvenévesnek" - mondta.

Szerinte a nyugdíjrendszer átalakításával és az idősek foglalkoztatásával meg lehetne oldani ezt a problémát. "Az idősek ráadásul sok olyan hasznos munkát végeznek, amelyet nem számítanak bele a nemzeti össztermékbe: például vigyáznak az unokákra, amíg a szülők dolgoznak. Ha ezeket mérhetővé tesszük, máris nem fogjuk annyira nyomasztónak érezni az öregedést" - mondta.