November 8-ig pótnépszámlálást tartanak

népszámlálás 2011 pécs
Vágólapra másolva!
Aki október 31-ig nem töltötte ki a népszámlálási kérdőívet, az a helyi polgármesteri hivatalban jelentkezhet, hogy pótolja mulasztását. Aki megtagadja a válaszadást, szabálysértési eljárásban találhatja magát.
Vágólapra másolva!

Novemberben még nyolc napig jelentkezhetnek a polgármesteri hivatalokban a népszámlálási kérdőívek kitöltésére azok, akiket október 31-ig, hétfő éjfélig nem kerestek fel a számlálóbiztosok, vagy addig nem voltak elérhetőek - közölte Virágh Eszter, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási szóvivője.

Utalt arra, elsősorban nagyobb városokban várható, hogy sokan élnek majd ezzel az utolsó lehetőséggel, ezért több településen külön ügyfélfogadást alakítanak ki erre a célra. Ekkor még azok is pótolhatják adataikat, akik addig nem kívántak élni a válaszadás lehetőségével vagy megtagadták az adatszolgáltatást; velük szemben ezután azonban szabálysértési eljárást indíthat a település jegyzője.

A népszámlálás október 1-én indult, október 15-ig az interneten is ki lehetett tölteni a kérdőíveket, az után már csak papír alapon.

A környező országokban is most mérik fel a lakosságot

Virágh Eszter emlékeztetett: a szomszédos országok közül ezekben a napokban zajlik hasonló országos adatgyűjtés Romániában és Szerbiában, míg Horvátországban és Szlovákiában már megtörtént a népszámlálás, Ausztriában és Szlovéniában pedig adminisztratív adatforrásokból - úgynevezett regiszter alapon - állították össze a szükséges adatokat. A lakosoknak egy regisztrálási centrumba kellett bemenniük, ezek pedig minden településen megtalálhatók. Az itteni számítógépekbe írják be az adatokat, ha szükséges, az alkalmazottak segítségével.

A szóvivő megemlítette, Ukrajna egy tavaly nyári kormánydöntéssel 2012-re halasztotta az idénre tervezett adatfelvételt finanszírozási nehézségek miatt. Az uniós tagállamok többségében már megtörtént a cenzus, kivéve Spanyolországot, ahol november 1-jén, Olaszországot ahol november 8-án és Észtországot, ahol december 31-én kezdődik a cenzus.